0

Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια στον νομό Εβρου έχει συντελεστεί μία τεράστια εξέλιξη σε θέματα συμμαχικών υποδομών που αν μη τι άλλο έχει επηρεάσει την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και αυτό όχι μόνο για την περιοχή του Αιγαίου - Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης συνολικά. (βλ. εδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και επίσης εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Κάτι που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς όχι μόνο από τις αντιδράσεις των συμμάχων χωρών που επωφελούνται αλλά και από αυτές που προέρχονται από τις αντίπαλες έως εχθρικές χώρες, οι οποίες θεωρούν τα συμφέροντά τους ανταγωνιστικά απέναντι στην υγιή ανάπτυξη -τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο- που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα. (βλ. εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)

Ολο το τελευταίο διάστημα των 2 - 3 ετών που συντελούνται αυτές οι κοσμογονικές για την Ελλάδα αλλαγές, η γειτονική Τουρκία δεν σταμάτησε να αντιδρά με τον δικό της σπασμωδικό τρόπο. Πρώτα φραστικά, αναφορικά με την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη η οποία βρίσκεται "κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα" (λες και η ίδια δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) και στην συνέχεια με απευθείας φραστικές και επί του πεδίου απειλές εναντίων ελληνικών εδαφών στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, αρχικά ζητώντας αποστρατικοποίησή τους και μετά προβαίνοντας σε υβριδικού τύπου πόλεμο φθοράς με παραβιάσεις εναερίου χώρου και εθνικών υδάτων αλλά και υπερπτήσεις.

Φυσικά τα επιχειρήματα της γειτονικής χώρας είναι το λιγότερο αστεία. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Εβρου προορίζονται αποκλειστικά για τις χώρες της συμμαχίας που συνορεύουν με την αναθεωρητική Ρωσία και δεν στοχεύουν στην επίσης αναθεωρητική Τουρκία. (προς το παρόν) Η τουρκική ηγεσία ωστόσο γνωρίζει πως με τον ίδιο τρόπο που το ΝΑΤΟ σχεδίασε και επέβαλε τον νέο χάρτη στην Κύπρο το 1974, έτσι θα μπορούσε στο μέλλον να συμβεί και με την Τουρκία αλλά προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη αν η "ειρηνοποιός" (κατά το ΝΑΤΟ) Τουρκία ενοχλείται από νατοϊκά στρατεύματα δίπλα στα σύνορά της στον Εβρο, τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα με π.χ. Πακιστανούς πιλότους που κατά καιρούς πετούν μαζί με τους Τούρκους συμμάχους τους στο Αιγαίο; Η με τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται από το 1974 στην Κύπρο, πάνω στο έδαφος του 2ου ελληνικού κράτους και ενισχύονται συνεχώς;

Οσο δε αφορά στις θέσεις περί αφοπλισμού ελληνικών εδαφών και διεκδικήσεις ελληνικών και πλούσιων σε κοιτάσματα θαλάσσιων περιοχών, αυτά είναι νεοτερισμοί που πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν στο προσκήνιο καθώς υπήρχε άτυπη διεθνής συμφωνία η Ελλάδα να είναι χώρα υποτελής στην Τουρκία με μειωμένη κυριαρχία και τώρα που αυτό αλλάζει, αντιδρά και πάλι με τον δικό της τρόπο.


Θα ήταν σφάλμα να μην συνυπολογίσουμε πως οι αντιδράσεις της Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη και νησιά - θάλασσα ξεκίνησαν όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε τα σχέδιά της για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της, προοπτική που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι η Ρωσία καθώς τα κοιτάσματα αυτά και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα θεωρούνται ανταγωνιστικά στα δικά της, από τα οποία εξαρτάται η Ευρώπη. Οπως και οι υποδομές του ΝΑΤΟ στον Εβρο που στοχεύουν κυρίως στον ρωσικό αναθεωρητισμό. Δικαίως λοιπόν θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως αυτές οι τουρκικές κινήσεις εναντίον Αλεξανδρούπολης - νησιών - θαλασσών δεν προέρχονται τόσο από πρωτοβουλίες του τουρκικού κράτους αλλά της ίδιας της Ρωσίας η οποία εδώ και χρόνια διεξάγει έναν ιδιότυπο proxy war στο συνολικό μέτωπο από την Κύπρο ως και τον Εβρο.

Σχετικά είναι και τα παρακάτω βίντεο:

«Καρφί» στο μάτι της Τουρκίας ο τερματικός σταθμός αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Ο τουρκικός Τύπος για τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Τι λένε τα Τούρκικα ΜΜΕ για τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη

- Perifereiaka.gr -


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top