0

Την περίοδο της κρίσης των Καστανιών, τον Μάρτιο του 2020, οι τουρκικές δυνάμεις εμφάνισαν για πρώτη φορά την κατασκοπευτική τους τεχνολογία. Τα drones Bayraktar. Ένα τέτοιο έφτασε και στην ελληνική πλευρά και βρέθηκε στο έδαφος. Στον αντίποδα και οι ελληνικές δυνάμεις, απογείωσαν τα δικά τους drones. Από τότε πάνω στη γραμμή των συνόρων εξελίσσεται ένα ιδιότυπο παιγνίδι παρατήρησης σε χαμηλά ύψη.

Η εύθραυστη ηρεμία στην ελληνοτουρκική μεθόριο λίγο κινδύνεψε τις τελευταίες ημέρες να «σπάσει». Οι πυροβολισμοί εναντίον περιπόλων στο ελληνικό έδαφος, από πυρά που προήλθαν από την τουρκική πλευρά, έθεσαν σε συναγερμό τις δύο χώρες, ενώ η ανησυχία εντάθηκε στα ευρωπαϊκά κλιμάκια. Οι περίπολοι που δέχτηκαν τα πυρά δεν ήταν μόνον ελληνικές, αλλά απαρτίζονταν από Ευρωπαίους συνοριοφύλακες του Frontex. Οι πυροβολισμοί, ύστερα από έρευνα, εκτιμήθηκε πως δεν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Προήλθαν από την ίδια πλευρά, στο ύψος του Τυχερού και πιστεύεται ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ωστόσο «παρακολουθούνται», όπως έλεγε με νόημα στην Karfitsa παράγοντας των συνόρων. Οι σκηνές ήταν πανομοιότυπες με αυτές που καταγράφηκαν λίγο μετά την κρίση του περσινού Μαρτίου, όταν και τότε Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πυροβολούσαν εναντίον ελληνικών περίπολων.

Ωστόσο αυτή την περίοδο στον Έβρο, μάλλον οι ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Είναι σε διαρκή επιφυλακή, όμως η πλευρά των γειτόνων δεν έχει δώσει δείγματα που να προκαλέσουν δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που παρατηρείται είναι μία ενίσχυση των μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, από την Τουρκία. Ενδεχομένως οι κινήσεις που έγιναν να αποτελούν απάντηση στις αντίστοιχες ελληνικές, που όμως καθυστερούν. Η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης καμερών από την ελληνική πλευρά των συνόρων είναι σε εξέλιξη. Οι Τούρκοι όμως ήδη έχουν αναπτύξει τέτοιο σύστημα επιτήρησης από τη δική τους πλευρά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα:

https://evrozoni.gr/ο-πόλεμος-των-drones-στην-γραμμή-των-συνόρων

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top