0

 


Εκτίναξη ρεκόρ κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας που έφτασε το 69,97%, σημειώνοντας ρεκόρ 20ετίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις, τροφοδοτούμενος από τη σύγκρουση Ρωσίας -Ουκρανίας και την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων μετά το περσινό κραχ της λίρας.

Η διολίσθηση του νομίσματος προκλήθηκε από έναν κύκλο χαλάρωσης κατά 500 μονάδες βάσης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας τη συνεχή αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Εκτίναξη των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,25%, ανακοίνωσε το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο, έναντι πρόβλεψης 6% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 68%.

Η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή προήλθε από ένα άλμα 105,9% στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, και ένα άλμα 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν περισσότερο με 13,38% και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,43%.

Πού αναμένεται να κλείσει ο πληθωρισμός για το 2022

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια για την ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών με στόχο την επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους να διαμορφώνεται στο 52%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε επίσης απότομα στις αρχές του έτους. διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters της περασμένης εβδομάδας, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 52% στο τέλος του έτους.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται παρά τις μειώσεις φόρων σε βασικά αγαθά και τις κυβερνητικές επιδοτήσεις για ορισμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών.

https://www.iefimerida.gr/oikonomia/ektinaxi-plithorismos-toyrkia-ekane-rekor-20etias


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top