0

Την άποψη ότι στα τέλη του 2023 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το πρώτο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη και στα μέσα του 2024 το δεύτερο για το οποίο ζητήθηκε άδεια απ’ την ΡΑΕ, εξέφρασε ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής της συγκεκριμένης εταιρείας του ομίλου Κοπελούζου.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ τω Δελφών, ο κ.Σιφναίος ανακοίνωσε για τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG, ότι το καράβι θα εγκατασταθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το Νοέμβριο του 2023.

Για το δεύτερο τερματικό που σχεδιάζεται, ανέφερε ότι η ιδέα είναι να διπλασιαστεί η ποσότητα με ορίζοντα υλοποίησης τα μέσα του 2024.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι να ανοίξει ο διάδρομος για την ενίσχυση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη στα επόμενα δύο χρόνια. «Να ανοίξουμε τον διάδρομο και πιο βόρεια, για να μπορούμε να εφοδιάζουμε και την Ουκρανία», είπε.

«Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

https://www.evros-news.gr/2022/04/13/σιφναίος-gastrade-τέλη-2023-σε-λειτουργία-ο-πρώτ/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top