0

Με επιστολή τους προς την Γερουσία, τα μέλη του συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική για την αποτροπή της πώλησης των F16 στην Τουρκία, ζητούν από τους Γερουσιαστές να εξετάσουν την λήψη νομοθετικών μέτρων για να σταματήσει ενδεχόμενη πώληση.

Στην επιστολή εκφράζεται έντονη ανησυχία γιατί όπως αναφέρεται «στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που αναζητούν τρόπους για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να να δοθούν τελικά τα F16 στην Τουρκία, εξέλιξη που θα είναι απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη». Αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς νόμους ενώ υπογραμμίζεται ότι αν καινούργια η αναβαθμισμένα F16 συνυπάρχουν με τους S400 τίθενται σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Και μάλιστα μια τέτοια κίνηση «υπονομεύει και την νατοϊκή συμμαχία καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα αμερικανικά F16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο». Η επιστολή καταλήγει ότι η πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία είναι προνόμιο που πρέπει η Τουρκία να το κερδίσει και όχι αυτονόητο δικαίωμα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους καλούν τα μέλη της Γερουσίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών μέτρων για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης πώλησης εκτός και αν η Τουρκία μπορεί να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το νόμο CAATSA και μπορεί να διασφαλίσει ότι συστήματα προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας δεν θα βρεθούν εκτεθειμένα σε ρωσικά η κινεζικά συστήματα.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.

Λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Τουρκία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.

Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο “θέατρο” με τα ρωσικά S400, πουλώντας στην Τουρκία F16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F16 όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16 – είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/ipa-epistoli-tis-symmachias-quot-no-jets-for-turkey-quot-gia-na-apotrapei-i-polisi-f16-stin-toyrkia/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top