0

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ αναβαθμίζεται και πολλαπλασιάζεται σε όγκο και ποιότητα, με διαδοχικές κοινές ασκήσεις, αλλά και μονιμοποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη. 

Η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται στον διάλογο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τη φράση «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορρά». 

Ενδεικτική των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς η εντυπωσιακή αποβίβαση των αμερικανικών δυνάμεων προ ημερών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ φέτος στην Ευρώπη, της «Defender Europe 2021» 

Στη λογική της μονιμοποίησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή εντάσσεται και η διεξαγωγή μιας σειράς από κοινές χερσαίες ασκήσεις των Αμερικανών με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με πρώτη την άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Πετροχώρι της Ξάνθης στις 18 και 19 Μαΐου (σ.σ. σε συνέχεια της άσκησης «Thracian Cooperation 2021» στις 16 Μαρτίου, με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1 και τα ΤΟΜΑ Bradley M2).

Περισσότερα:

https://www.protagon.gr/epikairotita/aleksandroupoli-i-souda-tou-vorra-seira-koinwn-askisewn-elladas-ipa-44342280571


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top