0

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει την εξέταση της άρθρωσης του ώμου. Ο ώμος είναι μία από τις πιο συχνά αρθροσκοπούμενες αρθρώσεις του σώματος. Είναι επίσης ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που βλέπουμε στην αθλητιατρική.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της. Μια μικρή τομή (περίπου 2-3 ίντσες) γίνεται στον ώμο σας και μια κάμερα εισάγεται στην άρθρωση για την αξιολόγησή της. Αφού γίνει αυτή η αξιολόγηση, πραγματοποιούνται τυχόν απαραίτητες επισκευές με αρθροσκοπικές τεχνικές.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι απαραίτητο:

  • Για την αξιολόγηση μιας υποψίας ρήξης ή άλλης βλάβης στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου σας.
  • Για την αφαίρεση χαλαρών σωμάτων ή υπολειμμάτων από την άρθρωση του ώμου σας (εάν υπάρχουν).
  • Για την αποκατάσταση των σχισμένων συνδέσμων/τενοντών στην άρθρωση του ώμου σας.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται μια μικρή τομή στον ώμο για την εξέταση και τη θεραπεία κατεστραμμένων αρθρώσεων.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ρήξεων του στροφικού πετάλου, των ρήξεων των χειλέων, του συνδρόμου προσκρούσεως και άλλων τραυματισμών του ώμου.

Γίνεται μια τομή κλειδαρότρυπας πάνω από την άρθρωση του ώμου, μέσω της οποίας εισάγεται στην άρθρωση ένα αρθροσκόπιο (μια μικρή κάμερα). Στη συνέχεια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί το αρθροσκόπιο για να δει την άρθρωση και να εκτελέσει την απαραίτητη θεραπεία.

Αρθροσκοπική χειρουργική στον ώμο

Υπάρχουν δύο τύποι αρθροσκοπικής χειρουργικής στον ώμο: η διαγνωστική και η θεραπευτική. Οι διαγνωστικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν μια μερική αρθρική απόξεση ή πλήρη αρθρική απόξεση με αρθρική χονδροπλαστική. Οι θεραπευτικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τον καθαρισμό (αφαίρεση χαλαρού ιστού), την αποκατάσταση ή αφαίρεση χείλους, την τενοτομή δικεφάλου (κοπή τενόντων), την κάψα (διάταση των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση) και την ενδοαρθρική έγχυση στεροειδών (έγχυση στεροειδών απευθείας στην άρθρωση).

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός σας θα κάνει μικρές τομές στον ώμο σας και θα εισάγει ειδικά εργαλεία σε αυτές τις τομές. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία για να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσής σας και να αποκαταστήσει τυχόν κατεστραμμένο ιστό ή οστό.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα με αυτή τη διαδικασία, όπως:

  • Να αφαιρέσει χαλαρά κομμάτια χόνδρου ή οστού που έχουν βγει από τη θέση τους.
  • Να επισκευάσει σχισμένους τενόντες ή συνδέσμους.
  • Να αποκαταστήσει το φυσιολογικό εύρος κίνησης.

Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιον γιατρό στο περιβάλλον σας, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση της ειδικότητας και της περιοχής σας πχ ορθοπεδικός Μαρούσι.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top