0

Μια μέρα μετά την βαριά καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την φυλάκιση του Αχμέτ Αλτάν, δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του

Το τουρκικό Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ετών για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με την κατηγορία της «παροχής βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση» και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

Η απελευθέρωση του έρχεται μία μέρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως τόνισαν οι δικαστές «τίποτε δεν δείχνει ότι οι πράξεις του προσφεύγοντα εντάσσονται σε σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκίας» διαπιστώνοντας παραβίαση των ρυθμίσεων περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές διαπίστωσαν παραβίαση των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα να εκδοθεί δικαστική απόφαση σε εύλογο χρόνο σχετικά με την νομιμότητα της κράτησης.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Άγκυρα για την κράτηση του Μουράτ Ακσόι, του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου που φυλακίσθηκε λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο 71χρονος Αχμέτ Αλτάν συνελήφθη αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2018 για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης». Η απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο. Δικάσθηκε εκ νέου και καταδικάσθηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών για «συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη αποτελούσε σύνδεσμο με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο η Τουρκία επιρρίπτει, την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο δημοσιογράφος Αλτάν, είχε ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, ενώ έγινε γνωστός εκτός της Τουρκίας με το βιβλίο στο οποίο αφηγείται την ζωή του στην φυλακή με τίτλο «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τον κόσμο».

https://www.avgi.gr/diethni/384492_eleytheros-o-dimosiografos-ahmet-altan-meta-tin-eyrokatadiki

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top