0


Οι συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Θράκη προχωρούν, με την Τουρκία και την Κίνα να καταλήγουν ενδεχομένως σε συμφωνία τους επόμενους μήνες, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Alparslan Bayraktar αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από την Κίνα περιηγήθηκαν στους σχετικούς τόπους κατασκευής στην Ανατολική Θράκη. Εξέφρασε αισιοδοξία για την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας: “Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή όπου αναμένουμε την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε λίγους μήνες”. Υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν και άλλα μέρη που δείχνουν ενδιαφέρον, οι συζητήσεις με την Κίνα έχουν προχωρήσει σημαντικά με λίγες μικρές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα σχετικά με την πρωτοβουλία για την πυρηνική ενέργεια. Συνεργάτης του MiddleEastEye προσδιόρισε τους Κινέζους αξιωματούχους που εξέτασαν την περιοχή της Θράκης ως τον He Yang, αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας και τον Lu Haongzao, υψηλόβαθμο στέλεχος της State Power Investment Corporation.

Η Τουρκία τρέφει μεγάλα σχέδια για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με τη Ρωσία να κατασκευάζει επί του παρόντος μια εγκατάσταση στο Akkuyu, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε μερική λειτουργία το επόμενο έτος. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη διάλογοι με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα σχετικά με τη δημιουργία μιας δεύτερης εγκατάστασης στο Sinop. Η τουρκική διοίκηση εξετάζει επίσης συνεργασίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης που περιλαμβάνουν την ασφάλεια, την εμπορική βιωσιμότητα και την τοπική κατασκευή.

Περιγράφοντας το μελλοντικό ενεργειακό σχέδιο της Τουρκίας, ο Bayraktar ανέφερε τον στόχο της χώρας να παράγει 20 gigawatt ενέργειας μέσω πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προσθήκης πέντε gigawatt από SMR. Αναγνώρισε τον ουσιαστικό αντίκτυπο του έργου Akkuyu στην οικονομία και τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την αποτίμηση του έργου κατά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και την τοπική συνεισφορά να ανέρχεται 47%. Η πρωτοβουλία απασχολεί χιλιάδες Τούρκους, που αντιπροσωπεύουν το 80% του εργατικού δυναμικού της κατασκευής. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής, η εγκατάσταση θα επανδρωθεί από σχεδόν 4.000 άτομα προσωπικό, με στόχο να υπάρξει τουλάχιστον 30% τουρκική εκπροσώπηση.

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την πυρηνική τεχνογνωσία στο εσωτερικό της χώρας, η Τουρκία έχει στείλει 317 φοιτητές στη Ρωσία για εκπαίδευση στην πυρηνική μηχανική και ξεκινά εκπαιδευτικά προγράμματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης. Ο Bayraktar κατέληξε εκφράζοντας τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να ενισχύσει την τοπική συμμετοχή και να εμπλέξει μικρότερα έθνη σε επερχόμενα πυρηνικά έργα.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top