0

Την αναγέννησή του ο ελληνισμός στην Ίμβρο την οφείλει κατά κύριο λόγο στην πρωτοβουλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και στη χορήγηση της άδειας από την κυβέρνηση Ερντογάν για άνοιγμα και πάλι των ελληνικών σχολείων στο νησί, όπως επίσης και στη στήριξη του ελληνικού κράτους.

Σήμερα λειτουργούν στο νησί όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, και από 3 μαθητές το 2013, όταν άνοιξε πρώτο το δημοτικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη, σήμερα τα σχολεία μετρούν 55 μαθητές.

Το θερινό σχολείο

Φέτος, προχώρησαν ακόμα περαιτέρω: χάρη στη συνεργασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, έγινε πραγματικότητα η λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου της Ίμβρου.

Εκεί, 35 Ιμβριόπουλα έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις βιωματικές δραστηριότητες του Σχολείου και να πάρουν μέρος στις ευρηματικά δομημένες δράσεις του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές, τα παιδιά της Ίμβρου είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις γνώσεις τους στην ορθογραφία, να ασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου, στην εκφραστική ανάγνωση, να προσεγγίσουν τα έργα Ελλήνων ποιητών με την εκμάθηση έντεχνων τραγουδιών και να απολαύσουν πρωτότυπα παιχνίδια.

Στα διαλείμματα καλλιέργησαν τα χαρίσματά τους στο χώρο της τέχνης και επέδειξαν υψηλές επιδόσεις στην εκτέλεση δύσκολων παραδοσιακών χορών.

Επιστέγασμα της λειτουργίας του Θερινού Σχολείου ήταν η γιορτή που πραγματοποίησαν την Τρίτη 2 Αυγούστου 2023 οι 35 μαθητές για το κοινό των Ιμβρίων: γονείς, παππούδες, ντόπιοι και επισκέπτες.

Παραδοσιακά τραγούδια, λεβέντικοι χοροί, αστεία σκετς παρουσιάστηκαν από τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά και απέσπασαν το δυνατό χειροκρότημα των παρισταμένων που παρακολουθούσαν συγκινημένοι τα δρώμενα, τον επαναπατρισμό της ελπίδας στο πονεμένο χωριό του Σχοινουδίου.

Στο τέλος, ο Οικοδεσπότης της βραδιάς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την οικονομική και ηθική υποστήριξή του καθώς και για την αποστολή των στελεχών της Μητρόπολής του με σκοπό την υλοποίηση της λειτουργίας του Πρώτου Θερινού Σχολείου στην Ίμβρο, υποσχέθηκε, για τον επόμενο χρόνο, «την αύξηση των ημερών και την κατασκευή παιδικής χαράς». Ο άγιος Ίμβρου καθημερινά προκαλούσε εκπλήξεις με την προσφορά κερασμάτων στους μαθητές.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Στέλιος Μπερμπέρης, πρόεδρος του ΕΠΣΙ και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Θεόδωρους, ο οποίος αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο θαύμα «που συντελέστηκε με τη λειτουργία του Σχολείου, στην αθρόα και σταθερή συμμετοχή των παιδιών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια του Σεβασμιωτάτου κ. Βαρνάβα. Ο διευθυντής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ακόμα και τους οδηγούς των λεωφορείων που ανέλαβαν την καθημερινή μετακίνηση των παιδιών.

Τέλος, ο κ. Παύλος Σταματίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Θεσσαλονίκης δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει με κάθε μέσο τη διεύρυνση και λειτουργία του Θερινού Σχολείου.


Το πρόγραμμα «Ελληνομάθεια»

Σημειώνεται ότι για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο υλοποίησε το πρόγραμμα «Ελληνομάθεια» για τους νεαρούς βλαστούς της Ομογένειας από την Κωνσταντινούπολη, την Πρίγκηπο και την Ίμβρο.

Η ομάδα των 35 παιδιών προέρχονταν από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Γυμνάσιο –Λύκειο, το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ελληνικό Γυμνάσιο Ίμβρου και συνοδεύονταν από τον κ. Γιάννη Γιγουρτσή Φιλόλογο και Συντονιστή της Ομογενειακής Εκπαίδευσης, την κ. Αγνή Νικολαΐδου Πρόεδρο της Κοινότητας Πριγκήπου και Δασκάλα στην Αστική Σχολή Πριγκήπου, καθώς και από την καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας στο Ζωγράφειο Λύκειο κ. Αθανασία Λώτση.

Φωτογραφίες και βίντεο:

https://www.orthodoxianewsagency.gr/ομογένεια/i-anagennisi-tis-imvrou-mesa-apo-ta-ellinika-sxoleia-kai-to-programma-ellinomatheia-gia-ta-ellinopoula/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top