0

Ο καπνός των δασικών πυρκαγιών  έχει  ανησυχητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη θνησιμότητα  και την οικονομία.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως περισσότερες καταιγίδες και τυφώνες, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν μικροσωματίδια - που ονομάζονται PM2.5, τα οποία αποτελούνται από εισπνεόμενες οργανικές ενώσεις, αερολύματα και μέταλλα που είναι μικρότερα από 2,5 μικρά. Αυτά μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε δύο άρθρα εξετάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στη υγεία, τον πλούτο και τη θνησιμότητα. 

Α) Καθώς η Βόρεια Αμερική ανακάμπτει από τη χειρότερη ποιότητα του αέρα των τελευταίων δεκαετιών λόγω των δασικών πυρκαγιών, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον καπνό στην υγεία εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των δασικών πυρκαγιών. Ασφαλώς τα συμπεράσματα της μελέτης ισχύουν και για τη χώρα μας που ταλανίζεται εδώ και αρκετές ημέρες από τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι συγκέντρωση της τάξης των  10 μg/m3  μικροσωματιδίων PM2,5 σχετίζεται  με 0,4% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία  και 0,5% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από νεοπλάσματα. Στις 8 Ιουνίου, στο αποκορύφωμα της ρύπανσης από πυρκαγιές στον Καναδά, τα επίπεδα των σωματιδίων PM2,5 έφτασαν τα 460 μg/m3

Η έρευνα, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε* στο περιοδικό Journal of Hazardous Materials 

Β) Στη δεύτερη εργασία συμπεραίνεται ότι «Οι πυρκαγιές του Κεμπέκ στις αρχές Ιουνίου επηρέασαν την ανθρώπινη υγεία εκατοντάδες μίλια μακριά στις μακρινές πόλεις Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη και Ουάσιγκτον».

Τα σωματίδια καπνού από τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ετησίως από 4.000 έως 9.000 πρόωρους θανάτους στις ΗΠΑ και να κοστίζουν από 36 έως 82 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την  έρευνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι πυρκαγιές  επηρεάζουν την υγεία και την οικονομία μας. Σε αυτή την εποχή της κλιματικής αλλαγής, όλοι (πολίτες, δήμοι, κυβερνήσεις) θα πρέπει να εμπεδώσουμε την σωστή συμπεριφορά  αφαιρώντας προληπτικά την εύφλεκτη ύλη και  να τονίσουμε ότι η  πρόληψη μειώνει τα καύσιμα για τις πυρκαγιές, και τις βλάβες του καπνού  σε κατοικημένες περιοχές.

Παρόλα αυτά, δεν είμαι αισιόδοξος. Από την πρόσφατη  εμπειρία μου (βλέπε ανάρτηση  17/7/2023) θεωρώ ότι πολλοί συμπολίτες μας – παρά τις πυρκαγιές- εξακολουθούν την  ανεύθυνη ή και εσκεμμένη συμπεριφορά. Παράδειγμα, στον κύριο δρόμο των 800 μέτρων που πηγαίνω για μπάνιο στην περιοχή της  Κασσάνδρας μάζεψα  χθες όλα τα μεταλλικά κουτιά, πλαστικά κύπελλα, μπουκάλια νερού και πακέτα τσιγάρων.  Σήμερα, υπήρχαν πάλι τρία πεταμένα μπουκάλια, χαρτομάνδυλα και κουτιά από τσιγάρα. Θεωρώ, ότι αντί να κατηγορούν οι πολιτικοί μόνο τα λάθη της Κυβέρνησης, καιρός είναι να αρχίσουν όλοι από τα θεμέλια, την  παιδεία των πολιτών για να δημιουργήσουμε ελπιδοφόρες συνθήκες διαβίωσης την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Α)  Gao Y. et al. (16/1/2023). Association between long-term exposure to wildfire-related PM2.5 and mortality: A longitudinal analysis of the UK Biobank. Journal of Hazardous Materials, DOI 10.1016/j.jhazmat.2023.131779

Β) Pan. S., et al. (1/6/2023). Quantifying the Premature Mortality and Economic Loss From Wildfire-Induced PM2.5 in the Contiguous U.S. Science of the Total Environment, DOI 10.1016/j.scitotenv.2023.162614


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top