0

«Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη που αποτέλεσε το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα». Αυτά ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια του επικεφαλής του κομματικού σχηματισμού, «Σπαρτιάτες», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll που προέβλεψαν την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή ως πέμπτη δύναμη.

Οι «Σπαρτιάτες», ένα εν πολλοίς άγνωστο στον μέσο ψηφοφόρο κόμμα, που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Στίγκα το 2017, έκανε  προεκλογική εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων, μετά το μπλόκο της υποψηφιότητας Κασιδιάρη στις εκλογές του Μαΐου και κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές, ξεπερνώντας το 4,5%. Όλοι θυμόμαστε την ανακοίνωση του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Κασιδιάρη, μέσω της δικηγόρου του, Βάσως Πανταζή ότι «θα ψηφίσει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα ‘’Σπαρτιάτες’’».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία των «Σπαρτιατών» με την «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με τη συμμετοχή του Στίγκα στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι «Σπαρτιάτες» κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την «Ένωση Κεντρώων», με τον Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στη Βοιωτία.

Αν και η σχέση Κασιδιάρη - Στίγκα μοιάζει (ή προβάλλεται ως) τωρινή, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η σύνδεση των δύο αντρών πηγαίνει αρκετά πίσω. Στις προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο Βασίλης Στίγκας υποστήριζε ότι δεν είχε προσωπική επαφή ή γνωριμία με τον Κασιδιάρη. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, ο Στίγκας ήταν αδιαμφισβήτητα μέλος του κομματικού σχηματισμού «Έλληνες» (που ίδρυσε ο Κασιδιάρης το 2020, αλλά απαγορεύτηκε η κάθοδός του στις εκλογές), όπως μπορούμε να δούμε σε αποθηκευμένες προηγούμενες βερσιόν της επίσημης ιστοσελίδας των «Ελλήνων».

Μάλιστα, στο βιογραφικό του Βασίλη Στίγκα στις αποθηκευμένες ιστοσελίδες των «Ελλήνων» που βρίσκονται στη διάθεση του VICE, αναφέρονται τα εξής, σχετικά με την προσωπική του γνωριμία με την Ηλία Κασιδιάρη:

«Τον Αύγουστο του 2020 συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ηλία Κασιδιάρη! Ήταν θέμα χρόνου η συμπόρευση στον κοινό αγώνα για την μετωπική πολιτική ρήξη με το κατεστημένο που οδηγεί την χώρα μας στον αφανισμό και στην καταστροφή».

Η τροπολογία Βορίδη, η οποία έβαλε φρένο στο κόμμα του Κασιδιάρη αναφέρει ότι «πρόεδρος, γενικός γραμματέας, τα μέλη διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε βαθμού κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, από τον Αύγουστο του 2022 έως και τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2023, οπότε ο Στίγκας δηλώνεται ως στέλεχος των «Ελλήνων», ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» είχε ως πραγματικό ηγέτη τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Στην τροπολογία επίσης διευκρινιζόταν τι σημαίνει πραγματική ηγεσία, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας:

«Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

Αν μη τι άλλο, ο ίδιος ο Στίγκας, ευχαριστώντας τον Κασιδιάρη, μετά την εκλογή των Σπαρτιατών και χαρακτηρίζοντάς τον «καύσιμο» της εκλογικής του επιτυχίας είναι σαν να παραδέχεται ότι ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης έχει ηγετικό ρόλο, τουλάχιστον ως προς την επιρροή του εκλογικού σώματος.

Συνταγματολόγος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε στο VICE ότι αν στο χρονικό διάστημα που κρινόταν η νόμιμη συμμετοχή των «Σπαρτιατών», στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, υπήρχε αποδεδειγμένα σύνδεση μεταξύ των Στίγκα – Κασιδιάρη και αν θεωρούνταν ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» και ο Στίγκας «αχυράνθρωπος», βάσει νόμου, οι «Σπαρτιάτες» δεν θα είχαν ανακηρυχθεί από το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη σύνδεση Στίγκα – Κασιδιάρη που δεν έχει αναδειχθεί είναι ότι ο Στίγκας ήταν το μοναδικό στέλεχος των «Ελλήνων» που είχε δικό του κόμμα, γεγονός που τον καθιστούσε ως τον πλέον κατάλληλο «φορέα», για να εκπληρωθούν οι στόχοι του Κασιδιάρη.

Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» συνδέεται επίσης και με έναν άλλο καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τον Γιάννη Λαγό. Η παράταξή του «Σπαρτιάτες» ήταν για περίπου δύο χρόνια και τρεις μήνες κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΛΑΣΥΝ (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση), του κόμματος που ίδρυσε ο Λαγός τον Νοέμβριο του 2019.

Συγκεκριμένα οι «Σπαρτιάτες» του Στίγκα συντάχθηκαν με την ΕΛΑΣΥΝ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως την αναστολή της λειτουργίας της, τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Στίγκας, επίσης, παρουσίαζε την εκπομπή της ΕΛΑΣΥΝ. Η συμμετοχή των «Σπαρτιατών» στην ΕΛΑΣΥΝ και η ταύτιση απόψεων με τον Λαγό επιβεβαιώνεται και από συνέντευξη του Στίγκα, στην οποία είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αυτό που είδα στην ΕΛΑΣΥΝ και μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η δυναμική παρουσία του Ευρωβουλευτή και επικεφαλής της κίνησης Γιάννη Λαγού και ένας καθαρός πολιτικός και πολύ δυναμικός λόγος χωρίς φωνές και εξάρσεις».

Δεν είναι όμως μόνο ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» που φαίνεται να ανήκε στα στελέχη των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τα όσα εμφανίζονται σε αποθηκευμένες σελίδες του κόμματος των «Ελλήνων», οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Κόντης, Γιώργος Μανούσος, Αθανάσιος Χαλκιάς έχουν υπάρξει στελέχη των «Ελλήνων». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου των «Σπαρτιατών», Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς έχει διατελέσει δικηγόρος των «Ελλήνων» και συνήγορος των γονέων που κατέθεσαν μήνυση για την προβολή σε δημοτικό σχολείο της βραβευμένης ταινίας «Αγόρια στο ντους».

Την ίδια ώρα, στενή είναι η σχέση και άλλων εκλεγμένων βουλευτών των «Σπαρτιατών» με τη Χρυσή Αυγή. Ο Διονύσης Βαλτογιάννης, που κέρδισε τη βουλευτική έδρα στην Αιτωλοακαρνανία είναι κουμπάρος του χρυσαυγίτη Ηλία Μπαρμπαρούση, γνωστού και ως «Καραϊσκάκη», που διετέλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον ίδιο νομό. Ο Ιωάννης Δημητροκάλλης που εξελέγη στην Ανατολική Αττική έχει υπάρξει υποψήφιος με την «Ελληνική Αυγή» (συνδυασμός της Χρυσής Αυγής στις δημοτικές εκλογές), τον Μάιο του 2014, όπως αποδεικνύεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Εβδομαδιαία Λαϊκή Εθνικιστική Εφημερίδα».

Το VICE επικοινώνησε με τον συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι θα κατατεθεί ένσταση στο Εκλογοδικείο, σχετικά με τη συμμετοχή των «Σπαρτιατών» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τώρα είναι στη δικαιοδοσία του Εκλογοδικείου, αν υποβληθεί ένσταση, να εξετάσει τη νομιμότητα των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε βάθος χρόνου, τονίζει ο κ. Μποτόπουλος. Ο ίδιος αναφέρει ότι αν κατατεθεί ένσταση, όπως θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει από κάποιον βουλευτή που είχε εκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου και έχασε την έδρα του από βουλευτή των «Σπαρτιατών», η υπόθεση θα εκδικαστεί σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα.

Αν μέχρι τότε, υπάρξουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών, τότε θα πρέπει είτε να ακυρωθούν οι εκλογές, είτε να ξαναγίνει η εκλογική διαδικασία, στις 12 περιφέρειες που εξελέγησαν βουλευτές των «Σπαρτιατών», σημειώνει ο κ. Μποτόπουλος, πρόβλεψη που αν επαληθευτεί θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη αναστάτωση, όπως λέει.

https://www.vice.com/el/article/v7b7dy/apokalyptoyme-toys-kryfoys-desmoys-twn-spartiatwn-me-ton-katadikasmeno-hlia-kasidiarh

Σφοδρά πυρά Βορίδη κατά «Σπαρτιατών»: Με τον Κασιδιάρη πολιτικό μπαμπά, πώς να μη σας λένε ναζί;

«Όταν λέτε ότι ο πολιτικός πατέρας σας είναι ο Κασιδιάρης και μετά στεναχωριέστε γιατί τα μέσα ενημέρωσης σας λένε νεοναζιστές, αυτό πρέπει να το ψάξετε εσείς και όχι τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε σήμερα (19.7.2023) ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ των «Σπαρτιατών», Χ. Κατσιβαρδά, με θέμα «Βανδαλισμοί δικηγορικών και πολιτικών γραφείων, ρητορική μίσους κατά του νομίμως εκλεγμένου κόμματος Σπαρτιάτες».

Επειδή παραπονείστε για τον έλεγχο, ο oποίος ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης. Εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Σας διαφεύγει ότι ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μιας οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή και στην οποία έχουν αποδοθεί δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και άλλες φρικτές έκνομες πράξεις», τόνισε ο Μάκης Βορίδης στους «Σπαρτιάτες» και πρόσθεσε: «Σας βλέπω πολύ υπέρ της νομιμότητας και της αφοσίωσης στη Δημοκρατία αλλά δεν κατάλαβα πώς τα παντρεύετε όλα αυτά με την αναγνώριση του πολιτικού ρόλου του Κασιδιάρη στην πολιτική εξέλιξή σας».

Περισσότερα:

https://www.newsit.gr/politikh/sfodra-pyra-voridi-kata-spartiaton-me-ton-kasidiari-politiko-mpampa-pos-na-mi-sas-lene-nazi/3821564/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top