0


«Η αναπηρία δεν σας καθορίζει. Καθορίζει πώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που σας παρουσιάζει η αναπηρία», έχει πει στο παρελθόν ο Τζιμ Άμποτ, διακεκριμένος αθλητής του μπέιζπολ και Άτομο με Αναπηρία. Δυστυχώς όμως, οι προκλήσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα, είναι καθημερινές και ατελείωτες.

Σε ό,τι αφορά στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, τα ΑμεΑ θα έχουν πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα, καθώς σε όσα από αυτά δεν θα βρίσκονται σε ισόγειο και δεν θα πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας χώρος υποδοχής και υποστήριξης για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Επιπλέον, ο εκάστοτε Δήμος θα έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ, να διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους, στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος και με σκύλο βοηθείας (οδηγό).

Αξιολογώντας το παραπάνω, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είπε στο GRTimes ότι «μετά από δική μας επιμονή και παρέμβαση η εκλογική διαδικασία για τα ΑμεΑ διορθώθηκε αρκετά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξανθρωπίστηκε, καθώς μέχρι στιγμής ψηφίζαμε ακόμη και στα… πεζοδρόμια. Η διαδικασία, λοιπόν, θα διεξαχθεί με αξιοπρέπεια. Αλλά όχι με ισότητα…».

Οι δυσκολίες θα μετριαστούν για πολύ λίγο για τα ΑμεΑ

Παρότι λοιπόν φαίνεται ότι έγινε ένα θετικό βήμα, οι ανισότητες για τους εκλογείς με αναπηρία θα προηγηθούν της προσέλευσής τους στα εκλογικά κέντρα και θα τους συνοδεύσουν μετά και από την εκλογική διαδικασία.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό το γεγονός ότι τα ΑμεΑ βιώνουν διάφορες και σημαντικές ανισότητες, καθώς η μειωμένη προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο, σε χώρους παιδείας, σε πολιτιστικά γεγονότα, σε χώρους ψυχαγωγίας, σε καταστήματα εστίασης -οι χώροι υγιεινής των οποίων βρίσκονται σε υπόγεια ή σε πάνω ορόφους-, στην εργασία, στις δομές δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, αλλά ακόμη και στην ιδιωτική τους κατοικία, τους δυσκολεύει συνεχώς τη ζωή.

«Μπορεί η χώρα μας να διαθέτει σοβαρή νομοθεσία προσβασιμότητας, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να εποπτεύει την τήρηση των κανόνων», περιγράφει σχετικά ο κ. Βαρδακαστάνης και συνεχίζει:

«Πρέπει η παρέμβαση να είναι οργανωμένη. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες, οι οποίες να διαμοιράζονται σε Περιφερειακή Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παρότι λοιπόν, ο πρόεδρος του ΕΣΑμεΑ χαρακτηρίζει «θετικό» το γεγονός ότι η αναπηρία έχει εισέλθει στη δημόσια ατζέντα ορισμένων πολιτικών κομμάτων που παρουσιάζουν προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν την ίση πρόσβαση, εκείνο που τον, πικραίνει είναι ότι η ισότητα, δυστυχώς, φαίνεται ότι μένει σε λόγια και σε άρθρα, καθώς φαίνεται ότι… αγνοούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Και όπως ο ίδιος τονίζει, «το ζήτημα της προσβασιμότητας δεν αποτελεί φιλανθρωπία από το κράτος προς τα άτομα με αναπηρία. Αντίθετα, πρόκειται για ένα δικαίωμα, αλλά και για σήμα πολιτισμού, και φυσικά, έξυπνης επιχειρηματικότητας».

https://www.grtimes.gr/themata-grtimes/ekloges-2023-pos-tha-psifisoyn-ta-amea-kai


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top