0

Την εντολή εκταμίευσης ποσού 25,15 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Gastrade για το project του FSRU Αλεξανδρούπολης έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, πρόκειται για «εκκαθάριση-εντολή πληρωμής» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία συνολικού ποσού 25.150.035,67 ευρώ και η δαπάνη αφορά στην 5η χρηματοδότηση για το Υποέργο 2 «Προμήθεια Υπεράκτιας Πλωτής Μονάδας Προσωρινής Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ» του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου “ΑΣΦΑ” Αλεξανδρούπολης».

Πρόκειται δηλαδή για την πληρωμή της ευρωπαϊκής επιχορήγησης για το βασικότερο σκέλος του project, το οποίο αφορά την μετατροπή της πλωτής μονάδας FSRU. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για τη μονάδα, την προμήθεια της οποίας έχει αναλάβει η GasLog, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να αφιχθεί πλέον στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Θρακικό Πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου. Τα ναυπηγεία Keppel, με διαδρομή πάνω από έναν αιώνα στη διεθνή αγορά θεωρούνται leader στο σκέλος της μετατροπής πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), εκφόρτωσης αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO), καθώς και πλοίων εκφόρτωσης-αποθήκευσης (FSO).

Περισσότερα:


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top