0

Με τον δικό του τρόπο ο καθένας ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανακοίνωση της είδησης για την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής οι τρεις βουλευτές της περιοχής, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης του κυβερνώντος κόμματος, ο Δημήτρης Χαρίτου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" η οποία έχει ως εξής:

https://www.snf.org/el/nea-istories/nea/anakoinoseis/akyrothike-o-diagonismos-tou-isn-gia-tin-kataskeyi-ton-trion-neon-nosokomeion/

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Στην πραγματικότητα το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είχε από την αρχή θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την προσφορά αυτή, με αυτό της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής να ορίζεται μέσα στο 2025. Ακόμη και χωρίς αυτή την εξέλιξη, ήταν κοινό "μυστικό" πως μέσα σε 2 - 2,5 χρόνια ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί μία τέτοια κατασκευή, ειδικά με τις σημερινές διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Να σημειώσουμε εδώ πως στο οικόπεδο που υποτίθεται πως θα κατασκευαζόταν το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο. Και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα ξεκινήσει.

Οι ανακοινώσεις των βουλευτών:

Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΝΔ

Εκανε παρέμβαση προς το ΙΣΝ - Καταγγέλλει τις κατασκευαστικές εταιρείες ως "κερδοσκόπους"

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τα δύο πρόσωπα της Ελλάδας. Το πρόσωπο της προσφοράς και το πρόσωπο της κερδοσκοπίας. Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίστηκε τα τελευταία χρόνια στη Ροδόπη, το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω υπερκοστολόγησης έως και 150% των προσφορών που κατέθεσαν Ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες. Επικοινώνησα αμέσως με το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, δηλώνοντας ότι η τοπική μας κοινωνία και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να μην ακυρωθεί οριστικά το μεγάλο αυτό έργο. Κινητοποιήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Κάνω έκκληση ως εκπρόσωπος της πιο ευαίσθητης περιφέρειας στη χώρα προς τις Ελληνικές κυρίως εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την προσφορά τους και αν χρειαστεί να ενισχύσουν την σημαντική προσπάθεια του ιδρύματος Νιάρχου. Στην σύγχρονη Ελλάδα επιτέλους ας κερδίσει το πρόσωπο της προσφοράς και της ελπίδας. Θα παρακολουθήσω το θέμα μέχρι τέλους πράττοντας ότι χρειάζεται».

Δημήτρης Χαρίτου, ΣΥΡΙΖΑ

Εκφράζει προβληματισμό - Θα κάνει παρέμβαση προς το ΙΣΝ μαζί με τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό

Χαιρέτισα από την πρώτη στιγμή την πολύ μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την στήριξη της Υγείας σημαντικό μέρος της οποίας, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνθηκε στην ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, και αυτού της πόλης μας, για τους λόγους τους οποίους εξηγεί αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και μας προκαλεί ανησυχία. Κυρίως μας δημιουργεί προβληματισμό για τη μετάθεση ουσιαστικά των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, που τόσο έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και η περιοχή. Με τον υπεύθυνο Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα συναντηθούμε άμεσα με την διεύθυνση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του θέματος και να αναζητηθεί λύση.

Ιλχάν Αχμέτ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζει πως είχε ήδη προειδοποιήσει - Προβλέπει ακύρωση της προσφοράς και δεσμεύεται να ενημερώσει τους πολίτες για όλη την αλήθεια

"Είχα χτυπήσει καμπάνακια για το νοσοκομείο με δωρεά του Σταύρος Νιάρχος και έπεσαν διάφοροι τοπικοί παράγοντες να με διαψεύσουν. Τώρα ας είμαστε σε εγρήγορση ενόψει μιας προδιαγραφόμενης τραγωδίας. Από την μεριά μου κοινοβουλευτικά θα κάνω το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου και της αλήθειας."

Ως πιο πειστική, ρεαλιστική και ειλικρινής μοιάζει η δήλωση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος με λίγα λόγια αναφέρει στους πολίτες της Ροδόπης την ξεκάθαρη αλήθεια χωρίς υπεκφυγές αλλά και "παρεμβάσεις" προς το ΙΣΝ, οι οποίες είναι απορίας άξιο τι περιεχόμενο θα μπορούσαν να έχουν και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Οσον αφορά στις δύο άλλες αντιδράσεις, ο μεν Ευριπίδης Στυλιανίδης αρκείται στο να ρίχνει το φταίξιμο στους "κερδοσκόπους" λες και πρόκειται για βουλευτή του ΚΚΕ και όχι της σημερινής κυβέρνησης -που όφειλε να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ως κυβερνητικός βουλευτής- ενώ ο Δημήτρης Χαρίτου ξεχνά κι εκείνος πως είναι βουλευτής του κόμματος που ήταν στην εξουσία όταν ανακοινώθηκε η δωρεά και παράλληλα αναφέρεται σε κάποια αόριστη "αναζήτηση λύσης", χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ποια θα μπορούσε να είναι αυτή -ή να προτείνει μία ο ίδιος-, αφήνοντας την ευθύνη για κάτι τέτοιο ή στον τότε υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο θα συναντηθεί, ή στο ίδιο το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Εφ όσον λοιπόν το ΙΣΝ παραμείνει σε αυτή την οικονομική προσφορά και οι κατασκευαστικές εταιρείες στις δικές τους οικονομικές απαιτήσεις, το μόνο βέβαιο είναι πως με τέτοιο τεράστιο κενό ανάμεσά τους, το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν θα κατασκευαστεί ποτέ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η πρωτοβουλία, η διαχείριση και η τελική επιτυχής έκβαση της πρότασης προς το ΙΣΝ για την χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ήταν μία συνέργεια τοπικών φορέων της Ροδόπης με κινητήριο μοχλό τον τότε ιδιαίτερα δραστήριο και αποτελεσματικό διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργο Φιλιππίδη.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top