0

Με αφορμή την προσφυγή του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τη διαδικασία αλλά και τις προϋποθέσεις προσφυγής στο ΕΔΑΔ.

Το "Αποτελεσματικό Ενδικο Βοήθημα"

Ο λόγος προσφυγής του πρόεδρου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και σήμερα να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η "επισύνδεσή" του είχε διαταχθεί αλλά ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής κάποια διαδικασία για το χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν. Με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το δικαίωμά του για "αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα" (effective remedy) που κατοχυρώνει το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και ορίζει ότι: “Κάθε πρόσωπο του οποίου παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναγνωρίζονται στην παρούσα Σύμβαση, έχει το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον εθνικής αρχής, ακόμη και εάν η παραβίαση διαπράχθηκε από πρόσωπα που ενεργούν κατά την άσκηση των δημόσιων καθηκόντων τους”.

Φωτογραφία από την εκδίκαση της υπόθεσης "Chatitze Molla Sali κατά Ελλάδας". Μια υπόθεση άτεκνης μουσουλμάνας από τη Θράκη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της είχαν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση θανάτου του ενός, την περιουσία του κληρονομεί ο άλλος, βάσει του Αστικού Δικαίου. Οταν απεβίωσε ο σύζυγος, οι εξ αίματος συγγενείς του αποφάσισαν να διεκδικήσουν μερίδιο στην κληρονομιά και η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε ότι η Σαρία είναι υποχρεωτική για τα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. Κατόπιν, η πλευρά της γυναίκας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου και εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) 19 Δεκεμβρίου 2018 - Αίτηση 20452/14. Μπροστά οι Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (καθηγητής), Ιωάννης Κτιστάκις (επ. καθηγητής) και πίσω οι Ντενίζ Μεμέτ (Δικηγόρος) και Ο.Φ Τζανκάτ (Δικηγόρος).

Μετά την εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), γνωστό και ώς Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είναι να εξαντλήσουμε τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Μετά την προκαταρκτική διαπίστωση του παραδεκτού, το δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση και εφόσον κρίνει ότι παραβιάστηκαν κάποια από τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), εκδίδει την απόφαση του με την οποία καταδικάζει σε αποζημίωση το κράτος – μέλος. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές.

Πρόκειται για τον πρώτο σε διεθνές επίπεδο δικαστικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχει τη δυνατότητα τόσο διακρατικής όσο και ατομικής προσφυγής και ιδρύθηκε με σκοπό την εξέταση προσφυγών που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των κρατών μελών βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top