0

Είναι γεγονός, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει θετικά την κοινωνία μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, εγκληματίες εκμεταλλεύονται την άνθιση αυτή της τεχνολογικής εξέλιξης, με απότερο σκοπό κακόβουλες ενέργειες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα συστήματα κλειδώματος ενός αυτοκινήτου. Παρ’όλο που οι κατασκευαστές αναζητούν όλο και πιο καινοτόμους τρόπους για την ασφάλεια των αυτοκινήτων, οι σημερινοί εγκληματίες έχουν “εισβάλλει” τόσο έντονα στον κόσμο της τεχνολογικής εξέλιξης όπου κανένα σύστημα ασφάλειας δεν τους σταματά.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας “LV”, το 33% των αποζημιώσεων για κλοπή οχήματος από το 2019, αφορά σε οχήματα με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. Επομένως, γίνεται σαφές ότι τα αυτοκίνητα χωρίς κλειδί αποτελούν τα συνηθέστερα οχήματα που βρίσκονται στο στόχαστρο των εγκληματιών.

Σειρά εταιρειών που ειδικεύονται στην ηλεκτρονική ασφάλεια και το hacking εργάζονται για να βρουν αδυναμίες και να ειδοποιήσουν τους κατασκευαστές σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του εγκλήματος. Το γεγονός αυτό, δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ενισχύσουν τα συστήματά τους πριν οι ιδιοκτήτες πέσουν θύματα κλοπής.

Πως μπορεί να κλαπεί ένα αυτοκίνητο χωρίς κλειδί; 

Τα μπρελόκ ή οι κάρτες αυτοκινήτου χωρίς κλειδί λειτουργούν εκπέμποντας ένα σήμα. Το  σήμα αυτό, το ανιχνεύει το αυτοκίνητο, όταν βρίσκεστε σε απόσταση μερικών μέτρων, επιτρέποντας έτσι στις πόρτες να ξεκλειδώσουν και στον κινητήρα να ξεκινήσει να λειτουργεί. Οι κλοπείς εκμεταλλεύονται αυτή την ασύρματη τεχνολογία και με την χρήση ενός ενισχυτή και ενός πομπού εντοπίζουν ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ιδιοκτήτη του, άρα και σε κοντινή απόσταση απο το κλειδί.

Στη συνέχεια, ενώ ένας εγκληματίας στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο με τον  πομπό, ένας δεύτερος περπατάει περιμετρικά του μέρους όπου βρίσκεται το κλειδί (πχ στο σπίτι)  με τον ενισχυτή και αν το κλειδί είναι αρκετά κοντά, τότε ο ενισχυτής θα ανιχνεύσει το σήμα του και θα το στείλει στον πομπό. Στο σημείο αυτό, ο πομπός γίνεται ουσιαστικά το κλειδί, επιτρέποντας στους κλέφτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο αυτοκίνητο και ακόμη και να το οδηγήσουν. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόλις δευτερόλεπτα και να ολοκληρωθεί σχεδόν αθόρυβα.

Κατασκευαστές όπως η Mercedes και η BMW έχουν αναπτύξει κλειδιά με αισθητήρα κίνησης που δεν εκπέμπουν σήμα ενώ το κλειδί είναι ακίνητο, κρεμασμένο στον γάντζο του κλειδιού σας για παράδειγμα.

Ακολούθως, ακόμη και με την χρήση του smartphone για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου, είναι εξίσου εύκολο για τους κλοπείς να το διαρρήξουν χρησιμοποιώντας με παρόμοιο τρόπο συσκεύες αναμετάδοσης που υποκλέπτουν το bluetooth.

Πως μπορείτε να αποφύγετε την κλοπή του οχήματός σας που ξεκλειδώνει χωρίς κλειδί;

Πλέον, είναι σαφές ότι οι εγκληματίες μπορούν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν ένα τρωτό σημείο στην ασφάλεια και στο κλείδωμα του αυτοκινήτου. Απο τη μεριά τους όμως οι ιδιοκτήτες, μπορούν κι εκείνοι να λάβουν μέτρα, ώστε να δυσκολέψουν το “έργο” των εγκληματιών της υψηλής τεχνολογίας και έτσι να διατηρήσουν την περιουσία τους ακέραιη.

Τηρείστε βασικά σημεία για την ασφάλεια του αυτοκινήτου:

Βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι σταθμευμένο σε καλά φωτισμένο ή ασφαλή χώρο, ότι είναι σωστά κλειδωμένο και ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα τιμαλφή. Μόλις μπείτε στο σπίτι ή το γραφείο σας, βεβαιωθείτε ότι τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από πόρτες και παράθυρα, κατά προτίμηση κλεισμένα μέσα σε ένα συρτάρι.

Χρησιμοποίηστε θήκες που “μπλοκάρουν” το σήμα:

Η συγκεκριμένη θήκη “μπλοκάρει” το σήμα που εκπέμπει το κλειδί ή η κάρτα του αυτοκινήτου σας. Έτσι, όταν δεν το χρησιμοποιείτε και το έχετε μέσα στην ειδική θήκη, το υλικό που την περιβάλει θα εμποδίσει έναν ενισχυτή να λάβει το μοναδικό του σήμα και να το μεταδώσει στον πομπό και έτσι να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό σας.

Κλείστε το κλειδί:

Το ασύρματο σήμα από ορισμένα μπρελόκ χωρίς κλειδί μπορεί να απενεργοποιηθεί, αν και η λειτουργία αυτή δεν είναι πάντα προφανής και μπορεί να απαιτεί συνδυασμό κουμπιών. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να μάθετε αν αυτό είναι δυνατό για τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας.

Βάλτε τους εμπόδια:

Καθώς οι εγκληματίες στρέφονται στην τεχνολογία, πολλοί ιδιοκτήτες καταφεύγουν σε χαμηλής τεχνολογίας μέτρα ασφαλείας, όπως κλειδαριές στο τιμόνι και δρόμους με κλειδωμένες εισόδους ή εμπόδια που θα προκαλέσουν θόρυβο και θα τους “πιάσουν στα πράσα”. Πολλοί εγκληματίες θα προχωρήσουν  σε έναν ευκολότερο στόχο όταν αντιμετωπίσουν ένα εμπόδιο που είναι χρονοβόρο και θορυβώδες για να παρακαμφθεί.

Χρησιμοποιήστε συσκευές εντοπισμού:

Υπάρχουν εταιρείες που φροντίζουν για την τοποθέτηση συσκεύης εντοπισμού στο αυτοκίνητό σας. Μια τέτοια συσκευή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση κλοπής, καθώς θα εντοπίσει άμεσα την θέση του. Σύμφωνα με στοιχεία, το 96% των αυτοκινήτων που είναι εφοδιασμένα με συσκευές εντοπισμού, ανακτώνται όταν κλαπούν.

https://www.motorone.gr/epikairotita/christika/45770/klopi-aftokinitou-choris-kleidi-pos-na-tin-apofygete/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top