0

Την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση των μελιών της Λήμνου καταδεικνύει, για πρώτη φορά, μελέτη από φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των πτυχιακών διατριβών, των φοιτητών Μαρίας Κουστουβελίδου, Γιώργου Πάνου και Ξάνθου Μαρίας υπό την επίβλεψη του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου (Δρ. Μελισσοκομίας ΑΠΘ) και του καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων  Ευστάθιου  Γκιαούρη και απέδειξε για πρώτη φορά πως τα μέλια του νησιού, πέρα από την καταξιωμένη  γευστική και διατροφική τους αξία, παρουσιάζουν και αξιόλογη αντιμικροβιακή δράση έναντι αρκετών βακτηρίων που προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό (παθογόνων).

Δοκιμάστηκαν 6 μέλια μελισσοκόμων τα οποία συλλέχθηκαν απ’ όλες τις περιοχές του νησιού, καθώς και 2 μέλια του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις του λημνιού μελιού τα τελευταία χρόνια , έχει δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και ενώ μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια δε συσκευαζόταν καν το λημνιό μέλι, σήμερα είναι ένα προϊόν που εξάγεται στο εξωτερικό. Αυτή την έβδομα φεύγει μια μεγάλη ποσότητα για Σουδία, ήδη έφυγε μεγάλη παραγγελία για Γερμανία και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την Αμερική με πολύ υψηλή τιμή» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Δρ Μελισσοκομίας Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου  καθηγητής Μελισσοκομίας και Προϊόντων Κυψέλης στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η συλλογική εργασία η οποία διενεργήθηκε εξολοκλήρου στο εργαστήριο του Τμήματος και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο, μελέτησε την αντιμικροβιακή δράση αρκετών διαφορετικών δειγμάτων μελιού της Λήμνου. Η επιλογή των μικροοργανισμών βασίστηκε στην εμπλοκή τους σε δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις του ανθρώπου, αλλά και μεγάλα ξεσπάσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Δοκιμάστηκαν 6 μέλια μελισσοκόμων τα οποία συλλέχθηκαν απ’ όλες τις περιοχές του νησιού, καθώς και 2 μέλια του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου. Η πιθανή ανασταλτική δράση των μελιών στην ανάπτυξη των βακτηρίων αξιολογήθηκε, χρησιμοποιώντας πρότυπες για το σκοπό αυτό μεθόδους, συγκριτικά μεταξύ τους αλλά και με αυτήν του μελιού Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία (το οποίο είναι παγκόσμια γνωστό για την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση), αλλά επίσης και με τη δράση ενός γνωστού αντιβιοτικού ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται στην κλινική θεραπεία σοβαρών ανθρώπινων λοιμώξεων (την καναμυκίνη).

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως όλα τα μέλια της Λήμνου παρουσίασαν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έναντι των περισσοτέρων βακτηρίων (στα ίδια αλλά και για ορισμένα δείγματα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πολυδιαφημιζόμενο μέλι Μανούκα), με τα μέλια μάλιστα του Αγροτικού Συνεταιρισμού να παρουσιάζουν την ισχυρότερη δράση. Τα αποτελέσματα της συλλογικής και πολύμηνης αυτής έρευνας αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μέλι της Λήμνου, ένα φυσικό, εύγευστο και λειτουργικό τρόφιμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δημοσιευμένα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό  (https://doi.org/10.3390/foods_2020-07716)

Δείτε το βίντεο:

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/ereyna-ischyri-i-antimikroviaki-drasi-ton-melion-tis-limnoy-audio/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top