0

Ξεχάσατε το Covid Free Wallet μετά την άρση υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους; Μάλλον ήρθε η ώρα να το ξαναθυμηθείτε, με διαφορετικό όμως περιεχόμενο.

Ο λόγος που θα πρέπει άπαντες να επαναφέρουν στη μνήμη τους ψηφιακό πορτοφόλι, αφορά το πολυσυζητημένο Car Wallet. Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή έπρεπε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, να ήταν ήδη στον «αέρα» από τον περασμένο Μάρτιο. Έφτασε όμως ο Ιούνιος και οι οδηγοί δεν διαθέτουν ακόμα το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Νεότερες πληροφορίες του GΟGAR αναφέρουν ότι το Car Wallet θα ανοίξει τον Ιούλιο προκειμένου να υποδεχθεί το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή. Μάλιστα, η νέα μορφή του διπλώματος θα έχει και νομική ισχύ. Σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία ο οδηγός θα μπορεί, από τον επόμενο μήνα, να επιδείξει μέσα από το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο το δίπλωμά του. Οποιοδήποτε λοιπόν, θα μπορεί να «κατεβάσει» την εφαρμογή στο smartphone και στη συνέχεια, μέσα από αυτήν να «κατεβάσει» το δίπλωμα οδήγησής του. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την ψηφιοποίηση των ελέγχων από την Τροχαία καθώς από τη μία εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και από την άλλη περιορίζει τη διάρκεια του ελέγχου, απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους της Τροχαίας.

Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του ψηφιακού πορτοφολιού του αυτοκινήτου και του οδηγού οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί η εξειδίκευση του Car Wallet σε περίπτωση αφαίρεσης του διπλώματος από τον οδηγό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω κάποιας παράβασης. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκληρώνει τις τελευταίες αυτές ρυθμίσεις, ώστε εάν ο οδηγός τιμωρηθεί με αφαίρεση διπλώματος αυτό να διαπιστώνεται και μέσα από το Car Wallet, σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. 

Τι θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πορτοφόλι

Το δίπλωμα οδήγησης θα αποτελεί το πρώτο περιεχόμενο του ψηφιακού πορτοφολιού του αυτοκινήτου. Ο προγραμματισμός θέλει το Car Wallet να εμπλουτίζεται και με άλλα δεδομένα μεταξύ των οποίων η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο έλεγχος ΚΤΕΟ καθώς και το ιστορικό συντήρησης του αυτοκινήτου.

Πληροφορίες θέλουν το Car Wallet να αποκτά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στα τέλη του φθινοπώρου του 2022, ή το αργότερο έως το τέλος του έτους. Σε αντίστοιχο χρόνο θα μπορεί να «ανέβει» στο ψηφιακό πορτοφόλι και το πιστοποιητικό ελέγχου ΚΤΕΟ. Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος φαίνεται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ότι θα ενταχθούν στην εφαρμογή σε επόμενο χρόνο με επικρατέστερο σενάριο το πρώτο 6μηνο του 2023.

Το ιστορικό συντήρησης του οχήματος που αποτελεί και το πιο δύσκολο στοίχημα, καθώς προϋποθέτει την ψηφιακή καταχώρηση από πλευράς συνεργείων – αντιπροσωπειών όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται σε ένα όχημα, θα ενεργοποιηθεί τελευταίο. Στόχος είναι να είναι προσβάσιμα όλα τα στοιχεία συντήρησης ενός οχήματος σε μια κεντρική βάση δεδομένων στην οποία θα μπορεί να ανατρέχει κάθε ενδιαφερόμενος (π.χ. υποψήφιος αγοραστής μεταχειρισμένου ΙΧ), υπό προϋποθέσεις.

https://www.gocar.gr/news/feed/39951,Telos_xartino_plastiko_diplwma_odhghshs_.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top