0

Ενα… κοινόχρηστο «αυτοκίνητο της πολυκατοικίας» είναι πιθανό να δούμε στην Ελλάδα σύντομα. Το ιδιαίτερο concept αποκάλυψε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (IMET) Δρ. Ευ. Μπεκιάρης μιλώντας στη «Βεργίνα Τηλεόραση». Σύμφωνα με τον Δρ. Μπεκιάρη το επόμενο βήμα είναι το «αυτοκίνητο της πολυκατοικίας» το οποίο θα είναι κοινόχρηστο και οι χρήστες του θα το χρησιμοποιούν βάσει των αναγκών τους και θα πληρώνουν τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τις ώρες χρήσης του οχήματος!

Παράλληλα εξήγησε: «Με τον ίδιο τρόπο που οι πολυκατοικίες έχουν τόσους χώρους κοινόχρηστους, θα μπορούσαν να έχουν κάποιο κοινόχρηστο όχημα, αντί να έχουν όλοι χωριστά ένα δεύτερο αυτοκίνητο. Το όχημα αυτό θα μπορούσε να προγραμματίζεται ως προς τη χρήση του, καθώς, το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο το 2% του χρόνου, ενώ το δεύτερο αυτοκίνητο ακόμη λιγότερο. Συνεπώς η κοινόχρηστη χρήση, ειδικά των ηλεκτρικών οχημάτων θα έπρεπε να προωθηθεί περισσότερο, με θετικές συνέπειες στα προβλήματα της στάθμευσης, του κόστους του αυτοκινήτου – μέσω του διαμοιρασμού του (car sharing) κλπ. Σιγά-σιγά το αυτοκίνητο από status έγινε χρηστικό στις νέες γενιές… Σύντομα, η χρήση των κοινόχρηστων αυτοκινήτων θα γίνεται με τη μορφή leasing στις ώρες, δηλαδή θα μπορεί ο καθένας να δεσμεύει τις ώρες χρήσης του κοινόχρηστου οχήματος ανάλογα με τις ανάγκες του».

Ο διευθυντής του ΙΜΕT αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η επικείμενη αυξανόμενη έλευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων δημιουργεί εξειδικευμένες ανάγκες φόρτισής τους. Εκτός από την πρόβλεψη για σταθμούς φόρτισης στις εθνικές οδούς, το ζήτημα της φόρτισης μετατίθεται πλέον στις πόλεις αλλά και ειδικότερα στον τόπο διαμονής του οδηγού, δηλαδή στην πολυκατοικία όπου διαμένει.

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος στην πολυκατοικία, με την εγκατάσταση φορτιστή στην πυλωτή για παράδειγμα απαιτεί τη συναίνεση όλων των κατοίκων της. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί προβλήματα και πιθανές διαφωνίες, συνεπώς απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση που να προλαμβάνει παρόμοια προβλήματα.

https://www.itspossible.gr/έρχεται-το-κοινόχρηστο-αυτοκίνητο-τ/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top