0

Η σημερινή Τουρκία πολύ απλά έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό της ρόλο, ο οποίος εντασσόταν στο ευρύτερο πλαίσιο της «προετοιμασίας» της Μέσης Ανατολής για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Το κοσμικό πρόσημο που επέβαλε η κεμαλική ιδεολογία των «έξι βελών» του Ατατούρκ, ήταν απαραίτητο και υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες αναφορές για το ρόλο της ισχυρής κοινότητας των Ντονμέ Εβραίων της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας σε αυτό.

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση θα ήταν δύσκολη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εάν η διάδοχη πραγματικότητα περιλάμβανε ένα κλάσμα της πρότερης Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από τα μέτρα που πήρε το κεμαλικό καθεστώς προκειμένου να εξοβελίσει το Ισλάμ, σημαντικότερο υπήρξε η κατάργηση του θεσμού του Χαλιφάτου το 1924. Ωστόσο, παρά τα τα 28 χρόνια διακυβέρνησης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ μέχρι το 1950, το ισλάμ δεν εξοβελίστηκε ποτέ. Απόδειξη ότι ο Μεντερές το 1950 εκλέχθηκε με ισλαμικές ψήφους. Η «στροφή» λοιπόν της ερντογανικής Τουρκίας προς ανατολάς, δεν αποτελεί «στροφή», αλλά έκφραση της πραγματικής κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής πραγματικότητας που ύφερπε εξ αρχής στην κεμαλική Τουρκία.

Επιπλέον, η σημερινή Τουρκία δεν «πατάει» μόνο στη «βάρκα» του πανισλαμισμού και του νεοοθωμανισμού, αλλά επίσης του παντουρκισμού και ευρύτερα του παντουρανισμού. Επιχειρεί δηλαδή να εκμεταλλευτεί, εργαλειοποιώντας κατά περίσταση ή «αλά καρτ» κάθε πολιτισμική, θρησκευτική ή ιδεολογική συγγένεια σε ολόκληρη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και τις τουρκογενείς και τουρανικές περιοχές, προς όφελός της. Αυτό, προκειμένου να αυξήσει τη συνισταμένη της ισχύος της και στους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες, ήτοι του πολιτισμού-πληροφορίας, της οικονομίας, της άμυνας και της πολιτικής.

Η θεωρία του Χάντιγκτον, πέρι σύγκρουσης των πολιτισμών, παρά τις μεθοδολογικές της αδυναμίες, μπορεί να ερμηνεύσει σε ένα βαθμό την τουρκική πολιτική ειδικά από το 2010 και έπειτα και δύναται, ενταγμένη στις νησίδες θεωρίας των διεθνών σχέσεων να εξηγήσει αλληλοσυμπληρούμενη, αρκετές από τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις του άναρχου διεθνούς συστήματος.

https://www.facebook.com/stefanos.karavidas.1/posts/10226751401920893


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top