0

Αχ, τα iPhone… Έφεραν την επανάσταση, χωρίς αμφιβολία, και μερικές φορές πέφτουν θύματα της ίδιας της εξέλιξης που αντιπροσωπεύουν. Γιατί εσύ μπορεί να έχεις iPhone και να τρελαίνεσαι με τα χαρακτηριστικά του, την κάμερά του (ή τις καμερές του…), την ευκολία του και όλο το συναίσθημα που σου προκαλεί τέλος πάντων.

Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που δεν σκέφτονται μόνο πώς η τεχνολογία του iPhone, του iPad, του Mac και κάθε άλλου επιτεύγματος της Apple θα διευκολύνει και θα βάλει και μια νότα πολυτέλειας στη ζωή τους. Σκαρφίζονται πώς θα χρησιμοποιήσουν τις υπερ-high tech δυνατότητές τουw για να κάνουν δικό τους το αυτοκίνητό σου.

Τι είναι τα AirTags

Τα AirTags ήρθαν να απαντήσουν στα προαιώνια ερωτήματα που βασανίζουν πάνω από μία φορά την ημέρα πολλούς από εμάς: Πού είναι τα κλειδιά μου; Μήπως είδες το πορτοφόλι μου; Ξέρεις πού άφησα το σακίδιό μου;

Τοποθετώντας το AirTag, σαν μπρελόκ σκέψου, σε οποιοδήποτε αντικείμενό σου, που ξεχνάς συχνά ή που θέλεις να εντοπίσεις εύκολα, βλέπε κλειδιά, πορτοφόλι κτλ, μπορείς στη συνέχεια να το βρεις μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής στο iPhone ή το iPad σου. Όταν το ψάχνεις, το AirTag κάνει έναν συγκεκριμένο ήχο για να σε βοηθήσει να το βρεις ενώ μπορείς να δεις το σημείο στο οποίο βρίσκεται και σε χάρτη.

AirTags και τεχνολογική αλληλεγγύη

Ταυτόχρονα, σε μια πρωτοποριακή τεχνολογική αλληλεγγύη, αν ξεχάσεις πχ το σακίδιό σου στην παραλία και φτάνοντας σπίτι αναφωνήσεις «ωχ αμάν, πού είναι τα πράγματά μου», και πάλι το AirTag μπορεί να σε σώσει.

Μέσω του δικτύου, το σήμα Bluetooth που στέλνει το AirTag εντοπίζεται από ενδιάμεσες συσκευές και η τοποθεσία του φτάνει στο iCloud, κι έτσι εσύ μπορείς μέσω της εφαρμογής να το δεις στον χάρτη. Και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να γυρίσεις στην παραλία, να το βρεις και να το πάρεις.

Ο ρόλος των AirTags σε κλοπές αυτοκινήτων

Τι γίνεται τώρα. Το plot twist είναι πως ενώ τα AirTags είναι φτιαγμένα για να βρίσκεις εσύ κάτι που δεν ξέρεις πού είναι ή το έχεις χάσει, κάποιες φορές χρησιμοποιούνται για να βρίσκουν άλλοι εσένα. Για την ακρίβεια όχι εσένα, αλλά το αυτοκίνητό σου.

Κι αυτό δεν είναι σενάριο ούτε μια τρελή ιδέα. Συνέβη ήδη στο York, στο Οντάριο του Καναδά, και μάλιστα αρκετές φορές ώστε η αστυνομία της περιοχής να εκδώσει δελτίο Τύπου για να ενημερώσει και να προετοιμάσει τους πολίτες.

AirTags και κλοπές αυτοκινήτων: Τι έγινε στον Καναδά

Με δυο λόγια, από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι αρχές της περιοχής York στο Οντάριο κατέγραψαν πέντε περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων με τη χρήση συσκευών τύπου AirTag. «Σκανάροντας» χώρους με πολλά σταθμευμένα οχήματα, όπως χώρους παρκινγκ ή εμπορικά κέντρα, οι δράστες εντόπιζαν αυτό που τους ενδιέφερε και τοποθετούσαν σε κάποιο σημείο του τη συσκευή tracking ούτως ώστε να μπορούν αργότερα να βρουν το αυτοκίνητο και να το κλέψουν. Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο να γίνει μέρα μεσημέρι σε χώρο με δεκάδες οχήματα, ήταν πολύ πιο εύκολο να μες στη νύχτα, έξω από το σπίτι του άτυχου κατόχου του αυτοκινήτου.

Μετά το εντοπισμό του οχήματος τα πράγματα ήταν και πάλι εύκολα, όπως τα ξέρουμε από τις ταινίες: Mε ένα κατσαβίδι έμπαιναν στο όχημα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για να μη χτυπήσει ο συναγερμός. Και με μια ηλεκτρονική συσκευή, όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί για να αναπρογραμματίσουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, φρόντιζαν να μπορεί να λειτουργήσει το κλειδί που είχαν μαζί τους. Έτσι το αυτοκίνητο έπαιρνε μπρος και μετά μην το είδατε.

Κι αν βάλεις εσύ AirTag στο αυτοκίνητό σου;

Ας πούμε τώρα πως κάποιος κρύβει ένα AirTag στο αυτοκίνητό σου. Αλλά μέχρι το βράδυ, που έρχεται να το κλέψει, έχεις βάλει κι εσύ ένα δικό σου AirTag στο αυτοκίνητο, ακριβώς με την ελπίδα να το εντοπίσεις, αν χαθεί.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό όποιος άρπαξε το αυτοκίνητό σου να μπλοκάρει το δικό σου tracker, μόλις το iPhone του τον ειδοποιήσει πως μετακινείται με μια ξένη συσκευή, ξένη τρόπος του λέγειν, αφού ανήκει στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Η Apple πιθανότατα δεν μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθεί το εξαφανισμένο αυτοκίνητο καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας για να συνεχίσει να εντοπίζει το δικό σου AirTag.

Τα AirTags είναι οι συνήθεις αλλά όχι οι μόνοι ύποπτοι

Ασφαλώς δεν είναι μόνο τα AirTags με τα οποία γίνεται η «βρόμικη δουλειά». Μπορεί να είναι τα πιο διάσημα, αλλά δεν είναι τα μόνα. Παρόμοια «εμπλοκή» σε κλοπές αυτοκινήτων έχουν και άλλα tracking αξεσουάρ, όπως της Samsung.

Κι εδώ, η χρήση είναι ίδια. Μια συσκευή που σχεδιάστηκε για να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, μπορεί να γίνει εργαλείο σε μια επιχείρηση για να βρεθείς χωρίς αυτοκίνητο. Κι αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

Τι μπορείς να κάνεις

Κάποιοι λένε πως αν ο κλέφτης βάλει στο μάτι το αυτοκίνητό σου, δεν μπορείς να το γλιτώσεις. Ας είμαστε όμως λίγο πιο αισιόδοξοι: Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το όχημά σου.

Μερικές ιδέες:

  • Πάρκαρε σε κλειστό γκαράζ που κλειδώνει. Τα περισσότερα οχήματα κάνουν φτερά ενώ είναι παρκαρισμένα σε ανοιχτούς χώρους
  • Χρησιμοποίησε αντικλεπτικό εργαλείο για το τιμόνι. Μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
  • Κλείδωσε ηλεκτρονικά το όχημά σου. Μια τέτοια συσκευή δεν επιτρέπει στους επίδοξους κλέφτες να παραβιάσουν ηλεκτρονικά το αυτοκίνητο και να επαναπρογραμματίσουν το κλειδί του- και άρα να το βάλουν μπροστά.
  • Βάλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο κάμερας ασφαλείας, που να βλέπει το σωστό σημείο, εφόσον έχεις ανοιχτό πάρκινγκ, και να λειτουργεί μέρα και νύχτα.
  • Τελευταίο, ευκολότερο και ταυτόχρονα σημαντικότερο: Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ρίχνεις τακτικά μια προσεκτική ματιά στο όχημά σου. Μπορείς έτσι πιθανώς να εντοπίσεις μια τέτοια συσκευή όπως τα AirTags, αν τυχόν κάποιος την έχει χρησιμοποιήσει για να βρει το όχημά σου αργότερα και να το κάνει δικό του.
Περισσότερα:

https://www.hellasdirect.gr/blog/iphone-klopi-aftokinitou-airtags


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top