0

Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του στο Twitter. Οι Αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας. Ο εαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των «103» κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Όπως αναφέρεται 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία.

Συνελήφθησαν άλλοι 9 ναύαρχοι από τους 104 που έχουν υπογράψει τη δήλωση, ενώ 4 απόστρατοι αξιωματικοί του ναυτικού κλήθηκαν να καταθέσουν εντός 3 ημερών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, η εισαγγελία εξετάζει τις σχέσεις των υπογραφόντων με την οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν FETÖ και στο πλαίσιο αυτό να κληθούν όλοι -ένας προς έναν- οι υπογράφοντες τη δήλωση για ανάκριση.

Συνεργάτες του Ερντογάν καταγγέλλουν τους 103 απόστρατους, που με παρέμβασή τους κατήγγειλαν τον Τούρκο πρόεδρο για ισλαμοποίηση του στρατού και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων, ως «Πέμπτη Φάλαγγα» και πιόνια ξένων δυνάμεων. Με την ενέργειά τους οι απόστρατοι ναύαρχοι βλάπτουν τη Δημοκρατία, υπονομεύουν το ηθικό και το φρόνιμα των ενόπλων δυνάμεων και δίνουν χαρά στους εχθρούς μας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα αξιολογήσει την κατάσταση σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο της χώρας. Αποστάσεις από το θέμα και την κυβερνητική αντίδραση πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες ατζέντες».

https://www.ethnos.gr/kosmos/152240_toyrkia-synelaban-ton-patera-tis-galazias-patridas

Ποιος είναι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας που συνέλαβε ο Ερντογάν

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας, 5 Απριλίου. Ο εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των «103» κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Όπως αναφέρεται, 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία. Ποιος είναι, όμως, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που αποκαλείται «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» και τι είναι αυτή η «Γαλάζια Πατρίδα».

O Τζεμ Γκιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου 1958 και είναι απόστρατος ναύαρχος και συγγραφέας. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969 και πήγε στο Γυμνάσιο - οικοτροφείο Haydarpaşa. Το 1972, έγινε δεκτός στο Ναυτικό Γυμνάσιο. Το 1979, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και υπηρέτησε ως στο Ναυτικό με το βαθμό του Υποπλοιάρχου. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο «Ανθρώπινο Δυναμικό, Προσωπικό και Εκπαίδευση» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987. Τέλειωσε τη σχολή Ναυτικού Πολέμου. Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε επίσης Διοικητή του Στόλου. Συνελήφθη με ψευδείς αποδείξεις για σχεδιασμό πραξικοπήματος, μαζί με άλλους 325 αξιωματικούς, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρονών. Αθωώθηκε το 2015 με νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που θέμα του έχει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ποια είναι η «Γαλάζια Πατρίδα»…

Το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan»), έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο από το 2018 και μετά, αποτυπώνοντας μια σειρά από γεωγραφικά γιγαντωμένες τουρκικές αξιώσεις. «Γαλάζια Πατρίδα» ονομαζόταν και η διακλαδική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου του 2019.

Η καλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan»), τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται η σημερινή τουρκική ηγεσία, επεκτείνεται σε μια έκταση συνολικά 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία: το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Ο «πατέρας» του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», πατέρας του όρου «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στην Τουρκία. «Ήταν 2006 όταν εγώ, ως διευθυντής τότε του κλάδου πολιτικής και σχεδίων στα κεντρικά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο για να υποδείξω τις θαλάσσιες περιοχές της δικής μας (σ.σ. τουρκικής) δικαιοδοσίας, τις κηρυγμένες αλλά και μη-κηρυγμένες. Αργότερα, όταν άρχισα να γράφω για την καθημερινή εφημερίδα “Aydınlık” το 2013, ο τίτλος του άρθρου μου ήταν “Γαλάζια Πατρίδα”. Είχα γράψει τότε ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” θα είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία κατά τον 21ο αιώνα… Είχα προβλέψει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελούσε πεδίο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και άλλες χώρες»… Αυτά έλεγε, μεταξύ άλλων, ο Γκιουρντενίζ μόλις τον Μάρτιο του 2018 μιλώντας στην «Hürriyet Daily News». Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος κατηγορούσε τότε ανοιχτά την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι επιδιώκουν, σε κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να «αρπάξουν» από την Τουρκία μια έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.ethnos.gr/kosmos/152249_toyrkia-poios-einai-o-pateras-tis-galazias-patridas-poy-synelabe-o-erntogan

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top