0

Απόφαση για την εγκατάσταση ηχητικών-φωνητικών συστημάτων προειδοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης, κινητικά προβλήματα και πεζούς, καλείται να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, στην αυριανή συνεδρίασή του, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας γνωμοδότησε ομόφωνα για την τοποθέτηση και λειτουργία ηχητικών – φωνητικών συστημάτων προειδοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης, κινητικά προβλήματα και πεζούς.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν 13 ζεύγη ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες στους εξής κόμβους:

-6 ζεύγη, στην διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης – Πατριάρχου Διονυσίου – 28ης Οκτωβρίου

-3 ζεύγη, στην διασταύρωση των οδών 1ης Ιουλίου – Χρυσοβέργη – Βεργίνας

-3 ζεύγη, στην διασταύρωση των οδών Αγίου Χρυσοστόμου – Δημητρίου Γούναρη -Περδίκα

-1 ζεύγος, στην οδό Ευξείνου Πόντου στη διάβαση πεζών στο ύψος του Πάρκου των Κομνηνών με εφικτή την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους κατόπιν παρεμβάσεων, όπου απαιτείται, έργων υποδομής (π.χ. διαμόρφωση υπάρχουσων ραμπών, δημιουργία ραμπών, επέκταση δικτύου οδηγού όδευσης τυφλών).

Τα 3 ζεύγη ηχητικών διατάξεων θα λειτουργήσουν πιλοτικά στην πόλη. Στόχος είναι η αυτόνομη κίνηση των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων σε σημεία με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και κυρίως η εξασφάλιση ανεμπόδιστης κίνησής τους μεταξύ των Δημοσίων Υπηρεσιών της ΠΕ Δράμας, του Δήμου Δράμας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Οι υπηρεσίες του δήμου, με επιτόπιο έλεγχο σε κόμβους λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών στον ιστό της πόλης, κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση και επισήμαναν τους κόμβους όπου μπορούν να λειτουργήσουν. Οι εναλλακτικές λύσεις συζητήθηκαν εκτενώς με εκπροσώπους των ΑμεΑ.

Το αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

Παράλληλα η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, κατόπιν διαβούλευσης με εκπροσώπους των ΑμεΑ Δράμας, κατέθεσε αίτημα για την τοποθέτηση και λειτουργία ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες στους εξής κόμβους:

1) Στον κόμβο στην οδό Εθνικής Αμύνης και Μητροπολίτου Διονυσίου (πλησίον του

ξενοδοχείου Ξενία) να τοποθετηθούν έξι ζεύγη ηχητικών διατάξεων δηλαδή να καλυφθούν όλες οι διαβάσεις πεζών.

2) Στον κόμβο που υπάρχει στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 10 Ιουλίου (στο κτίριο της Π.Ε. Δράμας) να τοποθετηθούν τρία ζεύγη ηχητικών διατάξεων,

α) δύο ζεύγη για τη διάσχιση των δύο ρευμάτων της 1ης Ιουλίου, β) ένα ζεύγος για τη διάσχιση της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλευρά που βρίσκεται η εταιρεία security.

3) Στον κόμβο της αστυνομικής διεύθυνσης, στη συμβολή των οδών 3ης Ιουλίου, Βεργίνας και Χρυσοβέργη να τοποθετηθούν τρία ζεύγη ηχητικών διατάξεων,

4) Για τη διάσχιση της οδού Ευξείνου Πόντου στο ύψος του πάρκου των Κομνηνών, ένα ζεύγος ηχητικών διατάξεων.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, στον κόμβο της συμβολής των οδών Εθνικής Αμύνης και 1ης Ιουλίου (κτήριο Π.Ε. Δράμας), τα πεζοδρόμια πλην αυτού στο οικοδομικό τετράγωνο του κτηρίου της ΠΕ Δράμας και η νησίδα δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία και χρήση των ηχητικών διατάξεων,

Στον δε κόμβο της συμβολής των οδών 1ης Ιουλίου, Βεργίνας και Χρυσοβέργη (κτήριο Αστυνομικής Διεύθυνσης) υπάρχει η επιφύλαξη από την υπηρεσία για την τοποθέτηση του τρίτου ζεύγους ηχητικής διάταξης για την κάθετη διέλευση επί της ροής της κυκλοφορίας στην οδό Βεργίνας. Ωστόσο, με βάση το άρθρο 26 για την «Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ν.4067/2012 ισχύει ότι «… Σε πεζοδρόμια και σε πεζόδρομους και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους του μη βασικού δικτύου πεζοδρόμων, εφόσον η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει τη δυνατότητα δημιουργίας πλήρως προσβάσιμων χώρων κίνησης για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξασφαλίζεται πάντοτε η προσβασιμότητα για τις λοιπές κατηγορίες χρηστών», άρα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το τρίτο ζεύγος ηχητικής διάταξης στον εν λόγω κόμβο.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι υπηρεσίες του δήμου πρότειναν τελικά την τοποθέτηση και λειτουργία, 13 ζευγών ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες, στους κόμβους για τους οποίους υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

https://xronikadramas.gr/13-ichitika-systimata-proeidopoiisis-se-simatodotes-tis-dramas

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top