0

 


«Πυρά» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπύλσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετώπισε την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, στο λεγόμενο «sofagate». Στη συνάντηση των δύο πολιτικών στην Κωνσταντινούπολη δεν είχε προβλεφθεί θέση ισότιμη για την πρόεδρο της Κομισιόν η οποία έμεινε όρθια και προφανώς αναγκάστηκε να καθίσει απέναντι στον καναπέ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως «δικτάτορα», απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, εκδηλώνοντας φανερά την αντίθεσή του όσον αφορά τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια, ο Ντράγκι επιχείρησε ένα… μάζεμα των δηλώσεών του, κάνοντας λόγο για τις προσπάθειες συνεργασίας που πρέπει να καταβάλλουν οι δύο πλευρές, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντίδραση της Άγκυρας αναμένεται λίαν συντόμως.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε με πιο… διπλωματικό τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υπογραμμίσει ότι «οι υπηρεσίες των δύο πλευρών για το πρωτόκολλο είχαν συναντηθεί πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματα της Ε.Ε έγιναν σεβαστά», «πετώντας» το «μπαλάκι» στην πλευρά των Βρυξελλών, καθώς υποστήριξε ότι «η διάταξη των καθισμάτων έγινε με αίτημα της Φον ντερ Λάιεν».

https://www.documentonews.gr/article/ντράγκι-για-φον-ντερ-λάιεν-δεν-συμμερι

Εξηγήσεις ζητά η Άγκυρα

Μπορεί ο Μ. Ντράγκι να προσπάθησε κάπως να μαζέψει τη δήλωσή του μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας, όμως τα λόγια του (και ως πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης) αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις, μετά το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε με μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter γράφοντας «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη, λαϊκίστικη ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού και τα άσχημα σχόλια που έκανε για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας».

Το Sofagate φέρνει τριγμούς και εντός Ε.Ε.

Η προσβλητική συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να τοποθετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν σε χαμηλότερο και απομακρυσμένο καναπέ ενώ ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν κοντά και σε ψηλές καρέκλες, έχει προκαλέσει πολλούς τριγμούς στις Βρυξέλλες. 

Παρά την προσπάθεια να απαντήσει ψύχραιμα η Κομισιόν δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της, ενώ τα βέλη έχουν στραφεί και προς τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις δύο φορές, τόσο με προσωπική ανάρτηση στο facebook όσο και μέσω ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/289115_diplomatiko-epeisodio-toyrkias-italias-meta-tis-diloseis-ntragki-gia-erntogan

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top