0

 


Μία φορά στην ζωή σου συμβαίνει να είσαι εκεί και να τραβάς μόνο εσύ την 1η είδηση σε όλο τον κόσμο!

15 Νοεμβρίου του 1984 στις 3 το πρωί, κτυπάει το  τηλέφωνο του σπιτιού μου. Η πρώτη σκέψη μου ήταν πως είναι ο Πάνος Σόμπολος για κάτι αστυνομικό. Στην άλλη γραμμή ο διευθυντής μου (των ειδήσεων) Χριστόφορος Κονταξής. Μου ανακοινώνει ότι στο ονομά μου στο αεροδρόμιο έχουν κρατηθεί 3 εισιτήρια για Ηράκλειο στις 7.00. Συγχρόνως μου λέει ότι στην Ελούντα θα πιούν τον καφέ τους ο Μιτεράν που περνώντας από την Κρήτη θα σταματήσει να δει τον Ανδρέα.

Δεν είναι τίποτα σπουδαίο και οτι το μεσημέρι θα επιστρέψουμε.

Αμέσως ειδοποίησα τον Κάβουρα λέγοντάς του να φροντίσει για πιθανή μετάδοση εικόνας από το Ηράκλειο και τον οπερατέρ τον Β. Τόσκα και 7 η ώρα ταξιδεύαμε για Ηράκλειο γνωρίζοντας οτι θα μας περιμένει στο αεροδρόμιο ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης της ΕΡΤ Κρήτης με ένα οδηγό για να μας πάει στην Ελούντα.

Μόλις κατεβήκαμε από το αεροπλάνο δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ένα  αεροδρόμιο  γεμάτο τανκς, λοκατζήδες έτοιμους για πόλεμο και μία κατάσταση που δεν πιστεύαμε σε αυτά που βλέπαμε!

Ρώτησα τον Βασιλάκη τι γίνεται εδώ και μού απάντησε ότι σε 5 λεπτά προσγειώνεται ο Μιτεράν και σε 8 λεπτά ο Καντάφι. Εμεινα με ανοικτό το στόμα. Αμέσως μου λέει πάμε για να προλάβουμε.

Ο δρόμος Ηράκλειο - Ελούντα ήταν καθε 50 μέτρα και ένας λοκατζής η ένας αστυνόμος Το ξενοδοχείο Ελούντα είχε ανοίξει ειδικά γι' αυτό τον σκοπό. Μας υποδέχτηκε ο φωτογράφος Βαγγέλης Βαρδουλάκης, ο υπουργός Τύπου κος Μαρούδας και οι άνθρωποι του Ανδρέα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, στο Παρίσι και στη Λιβύη δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα.

Επρόκειτο για μια τριμερή συνάντηση που κανόνισε προσωπικά ο Ανδρεας με σκοπό την αποκατάσταση των γαλλολιβυκών σχέσεων, οι οποίες είχαν κλονιστεί με το ζήτημα του Τσαντ.

Η Γαλλία αποτελούσε εγγυήτρια χώρα ενώ από την άλλη πλευρά, η Λιβύη έβλεπε το γειτονικό σε αυτήν Τσαντ, ως διάδρομο εξάπλωσης της κανταφικής επανάστασης σε άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Ήλθαν οι δυο ηγέτες φίλοι του Ανδρέα, αντάλλαξαν χαιρετισμούς και φωτογραφήθηκαν χωρίς να πουν τίποτα και αποσύρθηκαν σε ένα χώρο και άρχισε η συζήτηση. Ο Κάβουρας έφυγε με το αυτοκίνητο για τον ΟΤΕ και έστειλε τη εικόνα στη ΕΡΤ και από εκεί σε όλο το κόσμο που έμαθε ξαφνικά την Ελούντα.

Ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος ήρθε από το Παρίσι με ιδιωτικό αεροπλάνο στις 12.30 περίπου. Οι δε Έλληνες δημοσιογράφοι ήρθαν με το μεσημεριανό αεροπλάνο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Καντάφι συνόδευαν 50 περίπου γυναίκες ντυμένες στρατιωτικά. Επίσης δεν υπήρχε  ούτε ίχνος ποτού με οινόπνευμα σε όλο το ξενοδοχείο.

Το απόγευμα έγιναν δηλώσεις ενώ είχε ανακοινωθεί οτι και οι 3 ηγέτες θα αναχωρούσαν την Παρασκευή.

Ξαφνικά όμως ο Μιτεράν ζήτησε και έφυγε με την ασφάλεια του Ανδρέα και την τεθωρακισμένη Μερσεντές για  το αεροδρόμιο. Όταν το έμαθε ο Καντάφι ζήτησε και αυτός να φύγει. Υπήρξε πρόβλημα γιατί δεν υπήρχε 2ο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο. Προσπάθησαν να τον πείσουν να καθυστερήσει λίγο αλλά δεν το κατόρθωσαν και έφυγαν με ένα κοινό αυτοκίνητο.

Οπως πληροφορήθηκα στο μέσον της διαδρομής συναντήθηκαν τα αυτοκίνητα και ο Καντάφι με την ασφάλεια μεταβιβάσθηκε στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο και πήγε στο αεροδρόμιο.

Το χαρακτηριστικό είναι οτι αυτό που είχαμε τραβήξει στις 8 το πρωί, στις 8.30 παιζόταν 1ο θέμα σε όλο τον κόσμο.





* Ο Κώστας Μαντάς ήταν προσωπικός εικονολήπτης του Ανδρέα Παπανδρέου από την δεκαετία του '70 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80, ως εργαζόμενος στην ΕΡΤ. Σήμερα διατηρεί πλούσιο αρχείο από αυτή την ιστορική για την Ελλάδα εποχή και ετοιμάζει βιβλίο με όσα έζησε δίπλα στον Ανδρέα και στην οικογένειά του.



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top