0

 


Την 1η Μαρτίου 2021, εξελέγη η κα Φωτεινή Παζαρτζή ως η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών. Η θητεία της θα είναι διετής (από 01.03.21 – 28.02.23)  και διαδέχεται στην Προεδρία της Επιτροπής τον Αιγυπτιακής καταγωγής κ. Ahmed Fathalla.

Η κα Φωτεινή Παζαρτζή γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1959, στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1981). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Εμπεριστατωμένων Σπουδών (D.E.A.) στο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου Παρισίων-ΙΙ (1983), καθώς και διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d’Etat en droit) από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Είναι καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2019 είναι Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σπουδών της σχολής και συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ήδη από το 2015, όποτε και συστάθηκε, είναι η Διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου διεθνούς δικαίου «Athens PIL» της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Το 2014, εξελέγη μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όργανο επιφορτισμένο με την εποπτεία της εφαρμογής του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). Εκλέχθηκε εκ νέου το 2018 για δεύτερη θητεία, ενώ το 2019 ανακηρύχτηκε ως Αντιπρόεδρος της.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Πρόεδρος της European Society of International Law (ESIL). Ακόμη, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου – Ελληνικός κλάδος της International Law Association. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, της Societe francaise pour le droit international και της American Society of International Law.

Έχει επίσης διατελέσει:

  • Εισηγήτρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (on Follow-Up to Views) (2017-2018)
  • Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τον Κανονισμό (2016-2018)
  • Επισκέπτρια Εταίρος στο Ερευνητικό Κέντρο Lauterpacht για το Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1998)
  • Διευθύντρια Σπουδών του γαλλόφωνου τμήματος του κύκλου μαθημάτων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2003)
  • Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1998-2008)
  • Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή και τη Διάδοση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου
  • Εισηγήτρια του Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΠΕΞ (2005-2006)
  • Μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιθαγενείας (2009- )

Έχει προσκληθεί να διδάξει ή να δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Bordeaux (1993), Βιέννης (1998), Paris-I (2003), Paris-II (2004), Οξφόρδης (2008).

Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, ενώ ομιλεί και την ιταλική γλώσσα. Είναι συγγραφέας πλήθους άρθρων, μονογραφιών κα συγγραμμάτων στην ελληνική, αγγλική, καθώς και στην γαλλική γλώσσα.

Η κα Παζαρτζή, είναι μία εξαίρετη νομικός με ποικίλο και πολυδιάστατο επιστημονικό, η οποία  με την πολυετή αφοσίωση της στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο του διεθνούς δικαίου, αλλά και με την πολυετή υπηρεσία της σε σημαντικές διεθνείς θέσεις, είναι βέβαιο πως θα συμβάλει στην εξέλιξη, αλλά και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου διεθνούς οργάνου.

https://www.echrcaselaw.com/apofaseis-edda/η-ελληνίδα-φωτεινή-παζαρτζή-νέα-πρόεδ/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top