0

Έντεκα παρατηρητήρια τοποθετήθηκαν στις δυτικές ακτές της Τουρκίας (Μικρά Ασία) στο πλαίσιο του σχεδίου Ακτοπλοϊκής Επιτήρησης με σύστημα ραντάρ, που στόχο έχει τον τερματισμό της παράνομης μεταναστευτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ραντάρ και ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες θα ελέγχουν το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες, ενώ 7 κρατικοί θεσμοί θα συνεργάζονται προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα και να εμποδίζουν δραστηριότητες παράνομης μετανάστευσης αλλά και αλιείας.

Η πρώτη φάση του σχεδίου καλύπτει την περιοχή από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τη Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη. Και οι 11 βίγλες που έχει ήδη τοποθετήσει η Τουρκία κατά μήκος της ακτογραμμής της στα δυτικά παράλια τεστάρονται ώστε να μπουν σύντομα σε πλήρη λειτουργία.

Με βάση συγκεκριμένους αλγόριθμους, τα ραντάρ θα εστιάζουν αυτόματα σε συγκεκριμένες κινήσεις πλοίων μέσα στη θάλασσα, που θεωρούνται ύποπτες, για παράδειγμα αν δύο πλοία έρθουν πολύ κοντά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μεταφέρουν μετανάστες, θα κάνει ζουμ στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και θα στέλνει την εικόνα και όλα τα δεδομένα στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Τα δεδομένα αυτά θα στέλνονται έπειτα για εξέταση στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, το υπουργείο Μεταφορών, το Περιβάλλοντος, το Γεωργίας, το Τελωνείων και Εμπορίου και τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας. Αν διαπιστώνεται, π.χ. δραστηριότητα παράνομης μετανάστευσης, τότε το Λιμενικό θα αναλαμβάνει δράση.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top