0

Στην πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδίδουν οι ελληνικές αρχές τη μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον Εβρο. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Εβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα», τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Κ».

Σχετικά διαβήματα έχουν πραγματοποιηθεί τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και προς την Αγκυρα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων από τη γειτονική χώρα, ώστε να περιοριστεί η δράση των διακινητών που, όπως φαίνεται, «αλωνίζουν» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη στην Αγκυρα για να θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι έως και 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των πιέσεων στα ελληνικά βόρεια σύνορα.

Η αυξημένη δράση των διακινητών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των συλλήψεων της Ελληνικής Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες: από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έχουν συλληφθεί 1.010 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και τον Οκτώβριο, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα, 30 άτομα.

Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, το 2016 από τον Εβρο πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000.

Αποκαλυπτική της πίεσης από την παράνομη είσοδο μεταναστών στον Εβρο είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί μετανάστες παρέμεναν περιμένοντας να καταγραφούν από τις Αρχές και στη συνέχεια να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη καταλήγουν οι μετανάστες πολλές φορές με πούλμαν που οδηγείται από τους διακινητές απευθείας από τα σύνορα.

Χθες, όσοι βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στα Διαβατά. Οπως τόνισε στην «Κ» ο υπεύθυνος για τις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα, Νικόλαος Ράγκος, μεταφέρθηκαν 75 άτομα από την πλατεία –οι περισσότεροι Ιρακινοί– στα Διαβατά, όπου συγκεκριμένο κτίριο που λειτουργούσε ως εντευκτήριο εντός της δομής διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενήσει για λίγες ημέρες τους μετανάστες, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους από την αστυνομία. «Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές» συμπλήρωσε ο κ. Ράγκος.

Κακοδιαχείριση ερευνούν οι εισαγγελείς

Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται η καταγγελλόμενη κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», παρήγγειλε στην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Την παρέμβαση της κ. Δημητρίου προκάλεσαν οι καταγγελίες του αντιστράτηγου ε.α. και επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος σημειωτέον διήυθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και στον Εβρο. Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη κακοδιαχείριση κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό –συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΘΑ– όσο και από τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας διέψευσε τις καταγγελίες προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη αλλά... και την αποπομπή του κ. Ηλιόπουλου.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top