0

Σαν το πακέτο που δεν έχει πια τσιγάρο... Ενα πρόστιμο 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει το τελωνείο κι επικυρώθηκε από το Εφετείο Κομοτηνής φαίνεται να οδηγεί σε λειτουργικό αδιέξοδο την άλλοτε κραταιά συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης ΣΕΚΑΠ, που το 2013 πέρασε στα χέρια του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που έφερε χθες στο φως η ιστοσελίδα voria.gr, φαίνεται να οδηγεί τα στελέχη της επιχείρησης στο ενδεχόμενο ακόμα και της άμεσης αναστολής λειτουργίας.

Εκτός αν ο κ. Σαββίδης βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά. Οπως είναι φυσικό, οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ περνούν ώρες αγωνίας, αφού, πριν περάσει καλά καλά μια πενταετία που τα πράγματα έδειχναν να αλλάζουν προς το καλύτερο, βρίσκονται ξανά εκεί που ξεκίνησαν: αντιμετωπίζουν δηλαδή πολύ σοβαρά το φάσμα της ανεργίας.

Το σοκ ήρθε από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικυρώνει ουσιαστικά ένα βαρύ πρόστιμο 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το τελωνείο στην καπνοβιομηχανία της Θράκης το 2008 για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές.

Ωστόσο, φαίνεται πως για το δικαστήριο ήταν παγερά αδιάφορο ότι επρόκειτο για μια διοικητική ποινή που επιβλήθηκε πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη, στον οποίο γνωστοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την εξαγορά της!

Παρά τις συνθήκες αυτές, το Εφετείο δεν έκανε δεκτές τις ενστάσεις της νέας ιδιοκτησίας, η οποία πλέον καλείται, αν απορριφθεί και η νέα προσφυγή που καταθέτει, να καταβάλει «ζεστά» 38,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από προσαυξήσεις.

Ας σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2013-2015 η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 309 εκατομμύρια ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα τέλη, ενώ διατείνεται πως έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Βλέποντας ορατό τον κίνδυνο κλεισίματος μετά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δυσμενούς δικαστικής εξέλιξης, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, μόλις τον περασμένο Μάιο, είχαν εκδώσει μια σχεδόν προφητική ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν:

«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ που άλλοτε μεσουρανούσε στηρίζουμε την εταιρεία μας με τον κόπο μας και την παροχή εργασίας μεγάλης εξειδίκευσης, θα πρέπει για μία ακόμη φορά (δυστυχώς αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια της κρίσης) να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ως εργαζόμενοι και να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας όλων αυτών των ετών που καθορίζονται από 4 βασικούς πυλώνες στους οποίους εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε ακουμπήσει το μέλλον μας:


  • Τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
  • Τη διατήρησή της στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
  • Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με το υφιστάμενο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της.
  • Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της ΣΕΚΑΠ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».


#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top