0

Στο Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) καταχωρείται πλέον το ιστορικό και γευστικότατο ελαιόλαδο της Μάκρης, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Μάκρης και το «πράσινο φως» που έδωσε  με χθεσινή απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι περίπου 150 παραγωγοί – μέλη του συνεταιρισμού που περίμεναν χρόνια αυτή την αναγνώριση για το προϊόν τους, κάνουν  λόγο για δικαίωση και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που ανοίγονται μετά από αυτή την σπουδαία εξέλιξη. Όπως ανέφερε στη ΓΝΩΜΗ ελαιοπαραγωγός της περιοχής, πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του συνεταιρισμού και για μία δυναμική εξέλιξη για την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία του Δήμου. Το ελαιόλαδο της Μάκρης θα μπορεί πλέον να μπαίνει με άνεση και αξιώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό και ξακουστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το αίτημα υποβλήθηκε για 4η φορά από τον συνεταιρισμό τον Οκτώβριο του 2017. Το προϊόν, σύμφωνα με το φάκελο που  υπέβαλε ο συνεταιρισμός, παράγεται μόνο από την ποικιλία «Ελιά Μάκρης» και μόνο στην οριοθετημένη ζώνη του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρεται στις προδιαγραφές του (Χιλή, Μάκρη, Δίκελα, Μεσημβρία και Πλάκα). Η ετήσια παραγωγή του ελαιολάδου φτάνει τους 700-800 τόνους.

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία ένσταση κατά του αιτήματος, δόθηκε χθες, 10/1/2018  η θετική απάντηση από τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Έτσι,  όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο υπουργός «αποδέχεται το με αριθ. πρωτ. 2527/103088/3-10-17 τελικό αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Μάκρης, για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ονομασίας «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top