1

Ο Γιάννης Αντωνιάδης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Dunlap του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Ο Αντωνιάδης, ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που χάρη στην αστρονομική της ανακάλυψη, επιβεβαιώθηκε η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Γεννήθηκε το 1986 στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το ΑΠΘ, έκανε το Διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck στη Βόννη της Γερμανίας. Ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Dunlap τον Οκτώβριο του 2014.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση πάλσαρ ως εργαστήρια για τη μελέτη της θεμελιώδους φυσικής, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μέτρηση των μαζών των πάλσαρ του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μελετά επίσης τον αντίκτυπο της εκπομπής βαρυτικών κυμάτων στις τροχιές του δυαδικού πάλσαρ.

Ως διδακτορικός φοιτητής παρατήρησε το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ενώ είναι ικανό να μεταβάλλει το χώρο γύρω του ακριβώς όπως προέβλεψε η θεωρία του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το 2016, του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο John C. Polanyi στη Φυσική για την έρευνά του στα αστέρια νετρονίων και άλλα αστρονομικά αντικείμενα από την Κυβέρνηση του Οντάριο. Το βραβείο Polanyi απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια του Οντάριο στον Καναδά.

Άλλες διακρίσεις και βραβεία που έχει λάβει είναι το Μετάλλιο Otto Hahn από την Εταιρεία Max-Planck (2014), το Best PhD στη Βαρυτική, Πυρηνική και Ατομική Φυσική από τη Γερμανική Φυσική Εταιρεία (2013) και το Best PhD, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης (2013).


Συμμετείχε στην ομάδα που επιβεβαίωσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας

Σε μία σημαντική και μάλλον απρόσμενη ανακάλυψη προχώρησε πριν από μερικούς μήνες μία μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Αντωνιάδη του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας. Ειδικότερα οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία προβλέπει ότι η βαρύτητα  ηγείται του Σύμπαντος.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα ασυνήθιστο ζευγάρι πολύ πυκνών άστρων που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες και σε απόσταση μόλις διπλάσια από αυτή μεταξύ Γης – Σελήνης, ενώ οι τροχιές τους ακολουθούν ακριβώς τις πορείες που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας. Η ανακάλυψη, αφορά σε ένα άστρο νετρονίων διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “Nature”, ο Γιάννης Αντωνιάδης επιβεβαίωσε πως ένα τέτοιο αστρικό σύστημα και το βαρυτικό πεδίο που δημιουργεί γύρω του το πάλσαρ, μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο, άρα και την τροχιά του λευκού – νάνου γύρω του, ακριβώς όπως προβλέπει η θεωρία της γενικής σχετικότητας.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πλέον είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ειδικευόμενος στην αναζήτηση και μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων πάλσαρ, χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.




Δημοσίευση σχολίου

  1. Δεν ξερω πως προεκυψεν η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ στην αναρτηση σας! Ενω αναφερεται 2 φορες στο κειμενο η καταγωγη του Γιαννη, το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, ως επικεφαλιδα εχετε την ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ! Ισως εγινε το Διδυμοτειχο πρειφερειακος φτωχος συγγενης με εδρα της ΕΠΑΡΧΙΑΣ την ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ και δεν το πηραμε χαμπαρι! Καλο Πασχα να φτασουμε.... Μιχαλης Ι. Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top