0

Θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους, είναι το «όπλο» του μέλλοντος στη μάχη κατά του καρκίνου και το σχεδίασε ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς! Ο λόγος για τον Κώστα Κωσταρέλλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Ο κύριος Κωσταρέλλος, παρουσίασε το ερευνητικό επίτευγμά του σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο.

Η δυσκολία στη χρήση αυτής της φαρμακευτικής «χειροβομβίδας» έγκειται στο πώς είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει θα φτάσει στο στόχο της. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή Κωσταρέλο, έδωσε τη λύση: στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37° C)  τα θερμικά νανοσφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή. Αν όμως, η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42° C, τότε ξαφνικά, σαν να εκρήγνυνται, απελευθερώνουν το φορτίο τους.

«Έχει γίνει μια εξελικτική πορεία στα συστήματα που χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά φαρμάκων. Το ζητούμενο σε όλη αυτή την έρευνα είναι πως η θεραπευτική ουσία, θα φτάσει σε συγκεκριμένους στόχους μέσα στο σώμα και πως θα αποδεσμευθεί στην σωστή στιγμή.» σημείωσε ο ίδιος στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, προσθέτοντας «Ήδη σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί αυτό σε μικρή κλίμακα σε νανοκλίμακα, μειώνοντας την τοξικότητα του φαρμάκου και πετυχαίνοντας συγκεκριμένους στόχους. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει είτε ως δεύτερο στάδιο μετά τη χημειοθεραπεία, είτε παράλληλα.»

http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=298847


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top