0

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ πέρασε από τη δημιουργία του Τμήματος Απονομής Συντάξεων στο ΙΚΑ Δράμας, όταν αυτό άρχισε τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο του 2014. Όπως είναι γνωστό, στο ΙΚΑ Δράμας δεν υπήρχε Τμήμα Απονομής Συντάξεων και για το λόγο αυτό, όλες οι αιτήσεις των ασφαλισμένων πήγαιναν στο αρμόδιο Τμήμα του ΙΚΑ Καβάλας, το οποίο είχε να εξυπηρετήσει επίσης τον ίδιο το νομό Καβάλας, το νομό Ξάνθης, το νομό Δράμας και μέρος του νομού Σερρών μέχρι το Ροδολίβος.

Όπως είχαμε αναφερθεί σε σχετικό ρεπορτάζ στις αρχές Νοεμβρίου του 2014, έπειτα από σχετικές πιέσεις, το ΙΚΑ Δράμας απέκτησε δικό του Τμήμα Απονομής Συντάξεων και μάλιστα οι πρώτες αιτήσεις κατατέθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2014. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε ένας ολόκληρος στο χρόνος. Πώς δούλεψε το νέο Τμήμα του ΙΚΑ Δράμας;

Για τα αποτελέσματα και την πορεία του, μίλησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τρύφων Λαζαρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν κατατεθεί 5.350 αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση. «Μέσα σ’ αυτό το νούμερο των αιτήσεων, περιλαμβάνονται και 1.500 υποθέσεις Δραμινών που ήταν στο ΙΚΑ Καβάλας μέχρι τότε και περίμεναν τη σειρά τους», λέει ο κ. Λαζαρίδης και σημειώνει ότι, «από τις 5.350, έχουν ολοκληρωθεί οριστικά και ήδη καταβάλλονται οι συντάξεις 3.568 ασφαλισμένων».

Πρόκειται για ένα πολύ καλό ποσοστό όπως λέει, αν σκεφτεί κανείς ότι το Τμήμα Απονομής Συντάξεων στη Δράμα είναι νεότατο και υπήρχε η σχετική απειρία των αρμοδίων υπαλλήλων.

Δίνοντάς μας περισσότερα στοιχεία, ο κ. Λαζαρίδης τονίσει ότι, «90 υποθέσεις είναι προς ολοκλήρωση, ενώ σε αναμονή βρίσκονται 114 για τις οποίες περιμένουν απάντηση από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, επειδή καθυστερεί η αλληλογραφία τους. Από τις υπόλοιπες που περισσεύουν, δεν βγαίνουν οριστικές αποφάσεις, γιατί ο τρόπος απονομής συντάξεων έχει παγώσει και περιμένουμε το νέο νομοσχέδιο. Προς το παρόν χορηγούνται προσωρινές συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και συντάξεις χηρείας».

Για τις συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και έχουν μπλοκάρει εξαιτίας του νέου υπολογισμού συντάξεων, αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό από τη Βουλή και στη συνέχεια η έκδοση σχετικής εγκυκλίου για να προχωρήσουν.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης, το Τμήμα Απονομής Συντάξεων του ΙΚΑ Δράμας, εξυπηρετεί αποκλειστικά το νομό Δράμας, ενώ το τμήμα από το νομό Σερρών μέχρι το Ροδολίβος, μεταφέρθηκε οριστικά στο αντίστοιχο Τμήμα του ΙΚΑ Σερρών. Η Ξάνθη δεν έχει ανάλογο τμήμα και εξυπηρετείται ακόμα από την Καβάλα.

Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, καθημερινά ολοκληρώνονται 10 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ οι συντάξεις που ανήκουν μόνο στο ΙΚΑ χωρίς να εμπλέκονται άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ολοκληρώνονται σε διάστημα δύο μηνών. «Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δύο χρόνια, ανάλογα με το ταμείο».

http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12962

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top