0

Τι γράφει στο κύριο άρθρο της για τα αίτια που οδήγησαν στην ελληνική κρίση και γιατί «αθωώνει» τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή.

Με τον τίτλο «Μελέτη δικαιώνει τον Καραμανλή», η εφημερίδα New Europe που εκδίδεται στις Βρυξέλλες αφιερώνει το κύριο άρθρο της στη συλλογική μελέτη γνωστών οικονομολόγων «Η Ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010. Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης».

Η μελέτη που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη και από την παρουσίαση της τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναχθεί σε “ευαγγέλιο” των καραμανλικών, αναλύει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την προηγούμενη δεκαετία και ρίχνει φως στα αίτια και τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν αναζητήσει τα αίτια στην διακυβέρνηση Καραμανλή, των ετών 2004-2009, η σύγκριση μεταξύ όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, μέχρι το 2010, δείχνει μάλλον το αντίθετο, σύμφωνα με τη μελέτη. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα και ότι δεν ήταν εκείνη που οδήγησε καθοριστικά στη δημιουργία υπερβολικών ελλειμμάτων και χρέους, αναφέρεται.

Το άρθρο της Βρυξελλιώτικης εφημερίδας επισημαίνει ότι συχνά παραγνωρίζεται από τους σχολιαστές μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το επίπεδο του χρέους πριν από το 2004, αλλά κυρίως το αυξημένο επίπεδο των τόκων, τοκοχρεολυσίων και των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων που κλήθηκε να αποπληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή μετά το 2004, καθώς και οι πληρωμές για στρατιωτικές δαπάνες, που είχαν κληροδοτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση σε σχέση με την διόγκωση του δημόσιου τομέα, για την οποία κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι το 2009, ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα παρέμεινε στα επίπεδα του 2004, επίπεδα χαμηλότερα ή ίδια με εκείνα του μέσου όρου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Με το δημοσίευμα αυτό γίνεται προφανώς μία προσπάθεια να ενισχυθεί το προφίλ Καραμανλή και στις Βρυξέλλες καθώς η εικόνα του πρώην προέδρου της Ν.Δ (ο οποίος ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με το Βερολίνο) είχε υποστεί ρωγμές τα τελευταία χρόνια ειδικά επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, ο οποίος είχε κατηγορήσει πολλές φορές τον προκάτοχο του.

http://www.serraikanea.gr/politiki/item/21556-new-europe-i-efimerida-ton-vryksellon-pou-kanei-logo-gia-dikaiosi-serraiou-politikoy.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top