0

Θέμα συζήτησης και προβληματισμού αποτέλεσε το ρεπορτάζ της «ΓΝΩΜΗΣ» αναφορικά με την εμπλοκή που προέκυψε στο μείζον θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στον Έβρο. Η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για επίγειους ψεκασμούς στο νομό μας αποκλείστηκε από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, καθώς προέβαλλε επιφυλάξεις για τα ποσοτικά και τα οικονομικά στοιχεία της διακήρυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνουν στον νομό μας όχι μόνο όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ΑΜΘ, αλλά ακόμη περισσότερα.

Η φετινή χρονιά είναι από όλες τις απόψεις η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών δεδομένων των πλημμυρών και των πολλών και έντονων βροχοπτώσεων, που συνεχίζονται τόσο στην περιοχή μας, όσο και στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Περιφέρειας, η κατάσταση είναι οριακή, αφού το έδαφος έχει προ πολλού κορεστεί από την τεράστια ποσότητα των υδάτων που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να έχει σταματήσει να τα απορροφά. Όπως είναι γνωστό, τα στάσιμα νερά είναι εστίες γέννησης κουνουπιών. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τα χιόνια και τους πάγους που ‘καραδοκούν’ στα βουνά της Βουλγαρίας, τα οποία μόλις ανέβει η θερμοκρασία θα λιώσουν και ίσως καταλήξουν και αυτά στα εδάφη μας. Έτσι, η ανησυχία για το φετινό καλοκαίρι μεγαλώνει, αφού ακόμη και πέρσι, που δεν υπήρχε αυτή η συγκυρία, η κατάσταση με τα κουνούπια, σε πολλές περιοχές του νομού μας, ήταν ανυπόφορη.

Η προσπάθεια της Περιφέρειας να ξεκινήσει από νωρίς την καταπολέμηση, δημοσιεύοντας την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για διετές πρόγραμμα επίγειων και εναέριων ψεκασμών από τα τέλη του προηγούμενου έτους, σε ό,τι αφορά τον Έβρο, δεν ευδοκίμησε. Στο άνοιγμα των δικαιολογητικών και των τεχνικών προσφορών των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, η επιτροπή αναγκάστηκε να απορρίψει τη μία και μοναδική προσφορά εταιρείας για επίγειους ψεκασμούς στο νομό μας, αφού οι επιφυλάξεις που εξέφρασε στην υπεύθυνη δήλωσή της για ποσοτικά και οικονομικά στοιχεία της προκήρυξης δεν μπορούσαν επουδενί να γίνουν αποδεκτές.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς επιβεβαίωσε το ζήτημα που προέκυψε με την εν λόγω εταιρεία και τους επίγειους ψεκασμούς στην περιοχή, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι «η Περιφέρεια δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση απροστάτευτο τον Έβρο, αντιθέτως, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή καταπολέμηση, σε επίγειο και εναέριο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το θέμα των επίγειων ψεκασμών θα επιλυθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμα κονδύλια για επιπλέον εναέριους ψεκασμούς στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, προτού ξεκινήσουν αυτοί που προβλέπει το νέο πρόγραμμα, κι αφού ανέβει λίγο η θερμοκρασία. Τις επόμενες μέρες αναμένονται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις επ’ αυτού.

http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/petrobits-den-8a-afhsoyme-ton-ebro-aprostateyto/post26772


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top