0

Εντάσεις και διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κεντρική πλατεία Διδυμοτείχου. Εδώ και 3 βδομάδες περίπου έχει ξεκινήσει η αναστύλωση – επισκευή της στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ. Η ανάδειξη του Τεμένους είναι αποδεκτή και πολυαναμενόμενη από τους κατοίκους της περιοχής, δημιουργώντας αναπτυξιακές προσδοκίες στην  περιοχή. Ωστόσο, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το τέμενος, δημιουργούν πολλαπλές αντιδράσεις κυρίως από τους καταστηματάρχες, μια και έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια που απαγορεύουν τη στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων. Παράλληλα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των δημοτών για τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα. Προκειμένου να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση, λοιπόν, προκάλεσαν σύσκεψη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες, κάτοικοι, ο Δήμος, αλλά και η προϊσταμένη αρχαιολόγος υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Τεμένους.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, η οποία μάλιστα έγινε σε τεταμένο κλίμα και δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Πατσουρίδης, ανέφερε πως ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μνημείων στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Σημείωσε επιπλέον, ότι συνεχίζεται η χρηματοδότηση για την Πλωτινούπολη, τρέχει πρόγραμμα Intereg για τα Οθωμανικά Λουτρά, υλοποιούνται πεζοδρομήσεις στην περιοχή του Καλέ, ενώ έχουν δοθεί και 2 εκατ. ευρώ στο Βυζαντινό Μουσείο το οποίο σύντομα θα εγκαινιαστεί. Στα πλαίσια αυτά ξεκινά και η υλοποίηση της ανακατασκευής του Τεμένους Βαγιαζήτ με συνεχή χρηματοδότηση.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως το έργο αναστύλωσης του τεμένους είναι μεγάλο και θεμιτό από όλους, ωστόσο οι επαγγελματίες έχουν αρκετές απορίες που σχετίζονται με το χρονικό διάστημα που θα κρατήσουν οι εργασίες, αν θα είναι μόνιμες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αν θα υπάρξουν αλλαγές και γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση των κατοίκων. «Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο κέντρο επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας και περιμέναμε να υπήρχε ενημέρωση για να κάνουμε τον προγραμματισμό μας», ανέφερε.

Τόνισε επιπρόσθετα ότι τοποθετήθηκαν κολωνάκια, και επιβάλλονται πρόστιμα στους κατοίκους σε σημεία που για πολλά χρόνια πάρκαραν ή στάθμευαν χωρίς πρόβλημα. «Οι ρυθμίσεις αυτές μειώνουν την κίνηση στην αγορά, δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες, και δημιουργούν προβλήματα, παρά τονώνουν την κίνηση τις γιορτινές μέρες».

Το τοπίο προσπάθησε να ξεκαθαρίσει μία υπάλληλος της Τεχνικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι στα 50 μέτρα από την πλατεία υπάρχουν 250 θέσεις πάρκινγκ, ενώ υπάρχουν χώροι στάθμευσης σε άλλα πέντε σημεία. Παράλληλα, σημείωσε ότι πριν δύο χρόνια το Υπουργείο ζήτησε κοινόχρηστο χώρο γύρω από το Τέμενος προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Έτσι ζητήθηκαν 3 μέτρα περιμετρικά του τεμένους. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έγιναν βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 1988 με κριτήρια την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων, ως διπλός δρόμος και η διευκόλυνση των εργασιών του εργοταξίου.

Έως το 2018 οι εργασίες αποκατάστασης στο Τέμενος

Ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες έδωσε η Προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπεύθυνη αρχαιολόγος για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ. «Το Διδυμότειχο έχει τη χαρά και τη χάρη να φιλοξενεί ένα μοναδικό μνημείο», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι είναι μεγαλύτερης αξίας από αυτό που έχει αποτιμηθεί, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Τεμένους πιθανολογείται πως υπάρχουν σημαντικά ευρήματα. Υπενθύμισε ότι το 1978 κάποιοι είχαν ζητήσει την κατεδάφισή του, ενώ το 1990 χρηματοδοτήθηκε η μελέτη της αναστύλωσης. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά ακυρώθηκε η εφαρμογή της μελέτης. Αποτέλεσμα αυτών το μνημείο να γερνάει συνεχώς και να χρειάζεται μία μεγάλη παρέμβαση. «Η χρηματοδότηση ξεπερνά τα 10 – 12 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα κρατήσουν ως το 2018, γιατί η στέγη έκτασης 1.000 τ.μ. έχει υποστεί επιπλέον βλάβη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γύρω από το τέμενος θα κατασκευαστεί προσωρινά ένα στέγαστρο για να προστατευθεί το μνημείο, με τεράστια υποστυλώματα, τα οποία ήδη άρχισαν να τοποθετούνται. Για τις εργασίες αυτές υποστήριξε, απαιτείται η διευκόλυνση του εργοταξίου, ενώ οι ρυθμίσεις στην πλατεία έγιναν βάσει των κανόνων ασφαλείας. «Το κέντρο του Διδυμοτείχου δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Τεμένους», κατέληξε.

http://www.methorios.gr/online/?p=9535

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top