0

Συνάντηση εργασίας είχε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης, με τους προέδρους των  Επιμελητηρίων  της Περιφέρειας. Κατά τη συνάντηση, υπήρξε μια πρώτη παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης και της βίαιης πτώσης της Περιφέρειάς μας κατά τα τελευταία έτη, από τον Περιφερειάρχη, καθώς επίσης και μια συνοπτική περιγραφή των προγραμμάτων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Πλέον αυτών, συζητήθηκαν:

-Η δραματική κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην περιοχή και οι προοπτικές τους.

-Η φυγή των επιχειρήσεων κυρίως στην κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

-Η διαφαινόμενη ανάκτηση των επιδοτήσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

-Η δημιουργία θερμοκοιτίδας καινοτομίας και έρευνας.

-Η ανάπτυξη ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης.

-Η Visa 72 ωρών.

-Η προβολή της Περιφέρειας εντός και εκτός συνόρων, όχι μόνο η τουριστική, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων της.

-Η σύνταξη συγκροτημένης μελέτης προς την κατεύθυνση των Περιφερειακών ενισχύσεων και της άρσης των αδικιών από την Ε.Ε.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:

«Προκαλέσαμε μια συνάντηση με τα Επιμελητήρια. Ο στόχος είναι κοινός. Για το επόμενο διάστημα πρέπει να επιχειρήσουμε σαν Περιφέρεια με συνοχή, με ομόνοια, με κοινούς στόχους, με κοινή τακτική και κοινή στρατηγική. Τα προηγούμενα χρόνια δεν πήγαμε καλά, είχαμε μια βίαιη πτώση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, χάσαμε περίπου 1 στα τρία ευρώ. Χρειάζεται ανάσχεση αλλά και μια πορεία μπροστά. Πρέπει να πω ότι αυτή την περίοδο πετύχαμε να έχουμε περισσότερους πόρους από την προηγούμενη εκτός ΠΕΠ αλλά και από το σύνολο των άλλων, την προσβασιμότητα, το περιβάλλον, τη στρατηγική κατά της φτώχειας και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Όλα αυτά καθώς και το πρόγραμμα της προσβασιμότητας ως προς το σημείο χρηματοδότησης σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη από το πακέτο Γιούνγκερ το οποίο ακόμη δεν υπάρχει, θα υπερβούν τα 2 δις. Ευρώ. Όμως αυτό δε φτάνει, εμείς πρέπει να έχουμε διακριτή περιφερειακή τοπική οικονομία, διαφορετικά θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία και για να την έχουμε ανάπτυξη πρέπει ν’ αναδείξουμε τους ντόπιους πόρους, τα ντόπια προϊόντα, την ντόπια επιχειρηματικότητα, την γεωγραφική μας θέση σημείο προς σημείο και όχι για να λέμε λόγια αλλά για να περάσουμε στην πράξη. Στις γείτονες χώρες δίνονται ενισχύσεις μέχρι και 70%, υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, υπηρεσιών και αυτές οι ενισχύσεις είναι για τους Ευρωπαίους σα να μην υπάρχουν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δε γίνεται. Ενώ είμαστε μια περιοχή με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ένα σπουδαίο τόπο και σπουδαία γεωγραφική θέση, υστερούμε και θα προσπαθήσουμε σημείο προς σημείο, ευρώ προς ευρώ, εισροές – εκροές να επιχειρήσουμε το καλύτερο και γ’ αυτό συναντηθήκαμε με τα επιμελητήρια».

http://www.methorios.gr/online/?p=9532

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top