0

Τη δημιουργία τουλάχιστον έξι σημείων λήψης φυσικού αερίου, αλλά και Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεκδικεί η Περιφέρεια, ενόψει της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ παράλληλα ζητά την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών, για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης, μεταξύ του περιφερειάρχη, Γεώργιου Παυλίδη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Ασημάκη Παπαγεωργίου. Η συνάντηση έλαβε χώρα ενόψει της επικείμενης συνάντησης των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ και του TAP, σχετικά με τις εξελίξεις και την πορεία προς την υλοποίηση του έργου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παυλίδης ζήτησε η διέλευση τού αερίου μέσω του TAP να μην είναι transit. Οι προτεινόμενες νέες αναμονές λήψης αερίου ζήτησε να χωροθετηθούν, στους Κήπους για τον Βόρειο Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στις Κρηνίδες, στο ύψος του Δήμου Δοξάτου για τη Δράμα, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση αερίου εκ του αγωγού ΤΑP για οικιακή θέρμανση απ΄όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας.

Όσον αφορά τη δημιουργία Εταιρείας Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) στην Περιφέρεια επισήμανε ότι αυτή επιβάλλεται, προκειμένου η διέλευση των ενεργειακών αγωγών να ωφελήσει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, με την τροφοδότηση των νοικοκυριών τους με φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τις τοπικές κοινωνίες, υπενθυμίζει ότι αυτά επιβάλλονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις και ορίζουν τέλη διέλευσης με βάση την απόσταση και τη μέτρηση ποσότητας σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου.

«Πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαιτήσεις της κοινωνίας μας και ως προς την χάραξη και να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα κανενός πολίτη. Στις αδικίες και στις διακρίσεις σε βάρος μας ζητούμε να μπει τέλος», κατέληξε.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231373268

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top