0

Η πρόβλεψη του βουλευτή Νομού Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι το θέμα του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον κόλπο της Καβάλας θα επανέλθει στην επικαιρότητα, επαληθεύεται.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, «η χρηματοδότηση μελετών για τους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης L.N.G. στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, καθώς και για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (Α.Σ.Φ.Α.) Αλεξανδρούπολης, συγκαταλέγονται στα ενεργειακά σχέδια, συνολικού ύψους 647 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να διατεθεί ποσό ύψους 647 εκατομμυρίων ευρώ για βασικές υποδομές υψηλής προτεραιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και της κεντροανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ οι Βρυξέλες τονίζουν ότι τα χρηματοδοτούμενα έργα, θα θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κρατών μελών, σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Επίσης, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση, η οποία θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε γρήγορα τις υποδομές που απαιτούνται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η γεωπολιτική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Αυτό έχει ζωτική σημασία και για την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη τιμή».
Από τις 34 επιχορηγήσεις:

- οι 16 αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου και οι 18 τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

- οι 28 αφορούν μελέτες, όπως εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων (91,4 εκατ. ευρώ)

- οι 6 αφορούν σχέδια κατασκευής έργων (555,9 εκατ. ευρώ).

Οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, μπορούν να χρηματοδοτήσουν έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών των δράσεων. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν μία δράση είναι σαφώς προς όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού, ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ή προωθεί εξαιρετικά καινοτόμες λύσεις, ο χρηματοδοτικός αυτός μηχανισμός μπορεί να καλύψει έως και το 75% του κόστους των έργων.

Στα τέλη του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει επισήμως τον κατάλογο των προτάσεων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη - Ενέργεια».

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού αυτού μηχανισμού, διατίθενται κονδύλια ύψους 5,85 δισεκατομμυρίων ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές την περίοδο 2014-2020. Για να είναι επιλέξιμες για επιχορήγηση οι προτεινόμενες δράσεις, πρέπει να αφορούν σχέδια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος».

Ο πρώτος κατάλογος εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2013. Αποτελείται από 248 έργα ενεργειακών υποδομών, τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, θα εξασφαλίσουν σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, θα ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αγοράς και θα προωθήσουν τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).

Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, υποβλήθηκαν 64 επιλέξιμες προτάσεις για συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,370 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι προτεινόμενες δράσεις που απορρίφθηκαν κατά την αξιολόγηση, διότι δεν ήταν ακόμα ώριμες τη στιγμή της εκπνοής της πρόσκλησης, μπορούν να υποβληθούν εκ νέου για χρηματοδότηση κατά την επόμενη πρόσκληση που προγραμματίζεται για το 2015.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει κανένα (επενδυτικό) ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

Το ελληνικό κράτος, παρομοίως, που μεταβίβασε την αρμοδιότητα της αξιοποίησης του κοιτάσματος στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., δεν είναι έτοιμο να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, αν και πέρασε πολύς καιρός από τη δημοσιοποίηση της επενδυτικής πρότασης που είχε κάνει η «Ενεργειακή Αιγαίου», ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=53978

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top