0

Αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται ο Δήμος Δράμας, ο οποίος καλείται να κλείσει άμεσα την χωματερή στους Ταξιάρχες και να μεταφέρει τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Σερρών, όπου όμως οι Σερραίοι αρνούνται να δεχθούν. Για το θέμα που δημιουργήθηκε, μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος που συμμετείχε στην σύσκεψη 22 Δημάρχων της περιφέρειας, λέγοντας ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς οι ΧΥΤΑ σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή είναι κορεσμένοι.

Είναι προφανές, ότι η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η εκάστοτε κυβέρνηση το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ή η ανικανότητα φέρνει προ τετελεσμένων τους Δήμους, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι και αυτοί δεν έχουν ευθύνη. Ο κατάλογος των καταδικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται είτε σε τελικό, είτε σε κάποιο από τα προκαταρκτικά στάδια είναι μακρύς. Όπως πρόστιμο 23 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και ποινή 71.000 ευρώ την ημέρα (!) για τις χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν, αν και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για την ύπαρξη τους από το 2005! Πρόκειται για τις 70 ανοικτές χωματερές (ΧΑΔΑ) όπου δεν ακολουθούνται καν διαδικασίες ταφής, προστασίας του υπεδάφους και αποκατάστασης, όπως γίνεται στους ΧΥΤΑ.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια αλλά και τα αστικά λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα,  ενώ πλέον είναι έτοιμος και ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο καταλογισμός θα φθάνει βαθιά στις τσέπες των δημοτών που θα θεωρούνται «συνυπαίτιοι» για τις πολύχρονες καθυστερήσεις! Αφού σύμφωνα με νόμο το πρόστιμό μετακυλύετε στους Δήμους.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, όπως ζήτησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι.

http://www.dramini.gr/οι-σερραίοι-δεν-δέχονται-τα-απορρίμμα/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top