0

Κλιμάκιο Κτηνιάτρων – Εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2014 με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την ευλογιά των προβάτων.

Οι κύριοι Christophe Bertrand, Τμηματάρχης Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Nikola Krieger, Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης των νοσημάτων των παραγωγικών ζώων, επισκέφτηκαν χτες την Ορεστιάδα, όπου ενημερώθηκαν από στελέχη της Π.Α.Μ.Θ. για την υπάρχουσα κατάσταση. Επισκέφτηκαν το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, και κυρίως περιοχές της υπαίθρου όπου τα κοπάδια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριου Πέτροβιτς.

Τα αντικείμενα της συζήτησης - προτάσεις ήταν οι εξής:


  • Η λήψη μέτρων για την αποφυγή στο μέλλον επανεμφάνισης παρόμοιων καταστάσεων
  • Η μεγάλη ζημιά στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο του Έβρου και οι τρόποι αντικατάστασής του
  • Η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα ως διεθνούς οργανισμού υπό την εποπτεία της Ε.Ε. με τη συμμετοχή στελεχών από την Ε.Ε., του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών και των τριών όμορων χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία)
  • Η δημιουργία ενός κοινού προγράμματος (Έβρος, Thrace κλπ.) από τις τρεις παραπάνω χώρες όπου θα στοχεύει:
  • - Κλινική και Ορολογική επιτήρηση της Π.Ε. Έβρου από ικανό αριθμό προσωπικού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων.
  • - Ικανοποιητικό εμβολιασμό στο έδαφος της Τουρκίας και δημιουργία επαρκούς σε βάθος ζώνης προστασίας, για όλα τα νοσήματα που θα επιλεγούν.
  • - Θα υπάρχει και θα χρησιμοποιείται κοινή data με ανταλλαγή πληροφοριών και θα επιτρέπεται ο έλεγχος στα αρχεία του προγράμματος και ως προς την υλοποίηση στο έδαφος των τριών χωρών από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
  • Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος την πρόσληψη Κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού στην Π.Α.Μ.Θ., με απόλυτη προτεραιότητα τον Έβρο με επιχορήγησης και της Ε.Ε.
  • Ενεργοποίηση του Frontex και λήψη ανάλογων μέτρων, για την επιτήρηση των παράνομων μετακινήσεων ζώων, υλικών και ανθρώπων από και προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα σύνορα της Π.Ε. Έβρου
  • Η οικονομική επιχορήγηση της Ε.Ε. για όλα τα παραπάνω στα προγράμματα εκρίζωσης των νοσημάτων και όλων των λοιπών παραμέτρων (έγκλειστα ζώα, χορτονομές, προσωπικό κλπ.)


Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά:

«Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ενημερώθηκαν για το πώς έχει η κατάσταση στην περιοχή μετά την καταστροφική έλευση της ευλογιάς των προβάτων, όπου 35.000 ζώα θανατώθηκαν. Εκτιμώ ότι αντιλήφθηκαν την κατάσταση. Τους ζητήσαμε την ουσιαστική ενεργοποίηση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους επισημάναμε ότι ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, τα οποία θα πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στις ζωονόσους. Η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων είναι ένας σημαντικός παράγοντας κι ένα σημείο αναφοράς προκειμένου να βοηθήσει στην επιδημιολογική έρευνα και παράλληλα να συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ζωονόσων. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι η πρόληψη. Θα καταθέσουμε τεκμηριωμένη πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λειτουργία του Κέντρου με χρηματοδότηση και στελέχωση από την Ε.Ε. η οποία πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή. Ήδη λάβαμε τη θετική ανταπόκριση των εμπειρογνωμόνων».

Τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες συνόδευε ο Διευθυντής Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπυρίδων Ντουντουνάκης, ο Τμηματάρχης Ζωωνόσων του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Δηλαβέρης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Έβρου. Στη σύσκεψη στην Ορεστιάδα συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ζηνοβία Ζάχαρη και Σωτήρης Παπαδόπουλος. Στη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε, επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Βενετίδης.

http://www.alexpolisonline.com/2014/11/blog-post_66.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top