0

Νεκρά ζώα από φόλες εντόπισε η Φιλοζωική Κομοτηνής στο χωριό Γρατινή του νομού Ροδόπης, μετά από καταγγελίες ευαισθητοποιημένων κατοίκων. Το θέαμα στην πλατεία του χωριού ήταν αποκρουστικό, με σκυλιά και γατιά να βρίσκονται νεκρά στο κεντρικότερα σημείο του χωριού. Για ακόμα μια φορά, όπως τονίζει η Φιλοζωική, «κανένας δεν είδε κάτι, δεν άκουσε τίποτα, τι και αν οι φόλες πέφτουν εκεί που παίζουν τα παιδιά κανέναν δεν ενδιαφέρει»!

Αυτόφωρο και αυστηρές ποινές για κακοποίηση ζώων

Με συλλήψεις, αυτεπάγγελτες διώξεις και παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία απειλούνται πλέον όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα, ύστερα από σχετική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Αντιδρώντας στις εντεινόμενες τον τελευταίο καιρό και αποκρουστέες συμπεριφορές βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον ζώων, η εισαγγελέας ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη απέστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς της χώρας ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή τους για την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Επισημαίνοντας ότι «η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας», η εισαγγελέας ΑΠ παραγγέλλει προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να εξετάζουν αμέσως και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία - καταγγελία απ' όπου και αν προέρχεται (και από το Διαδίκτυο) σχετικά με περιστατικά βασανισμού, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου. Και τους υποδεικνύει να προχωρούν σε αυτεπάγγελτες διώξεις και σε περίπτωση αυτοφώρων σε σύλληψη και προσαγωγή των δραστών και αν αυτό δεν είναι εφικτό να προβαίνουν σε καταμήνυσή τους.

Ειδικά στις περιπτώσεις της βάναυσης μεταχείρισης που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία -όπως τονίζεται στην εγκύκλιο- οι εισαγγελείς Πρωτοδικών πρέπει να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία για τον κολασμό τέτοιου είδους εγκλημάτων, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων. Και σε περίπτωση αναβολής της δίκης, πρέπει να φροντίζουν για τον προσδιορισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εισαγγελέας ΑΠ επισημαίνει ότι οι ν. 4039/12 και 4235/14 προβλέπουν ποινές φυλάκισης 1-5 ετών για τους δράστες και χρηματικές ποινές 3.000 - 15.000 €, που διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=94785

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top