0

Παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα και την ηχορύπανση έχει παραγίνει, μερικοί μάλιστα έκαναν λόγο για εικόνα που ντροπιάζει την πόλη και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ακόμα παραδέχτηκαν ότι δυσχεραίνεται η διέλευση παιδιών, μητέρων με καρότσια, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, ότι διαταράσσονται σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας οι κανόνες κοινής ησυχίας. Κι όμως στις αποφάσεις τους τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής επέδειξαν ανοχή στις παραβάσεις των καφέ – μπαρ της Κομοτηνής αποφεύγοντας να επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις και ακόμα να προβούν στην οριστική αφαίρεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, που για πρώτη φορά απασχόλησε την Επιτροπή του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την προσπάθεια που κάνουν οι επαγγελματίες να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους. Πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών σε καφέ και μπαρ της Κομοτηνής απασχόλησαν για περίπου δύο ώρες την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής, που συνεδρίασε στο δημαρχιακό κατάστημα το πρωί της Τρίτης 14 Οκτωβρίου με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη, το σύνολο των οποίων αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα καφέ – ψητοπωλείου της Αικατερίνης Τσαταλμπασίδου στην Αίγειρο Ροδόπης. Επίσης ομόφωνα δεν ανακλήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για το κέντρο διασκέδασης του Νικολάου Μεραχατσάκη που λειτουργεί επί της οδού Γ. Νικολάου 30. Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή, μετά από έγγραφο που απέστειλε η ΑΕΠΙ καταγγέλλοντας ότι το κατάστημα μετέδιδε μουσική χωρίς άδεια για τα έτη 2013 – 2014. «Ο Δήμος έχει γίνει μεσάζοντας της ΑΕΠΙ, μίας ιδιωτικής εταιρείας», έσπευσε να σχολιάσει σκωπτικά ο δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, ενημερώνοντας παράλληλα το σώμα, ότι ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής του προς την ΑΕΠΙ και έτσι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της άδειάς του.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

Η καταγγελία κατοίκων έφερε ενώπιων της Επιτροπής τον Ανέστη Ιορδανίδη ιδιοκτήτη της επιχείρηση αναψυχής-καφετέρια/μπαρ «Ελληνοφρένεια» που βρίσκεται επί της οδού Σ. Βέμπο 23. Η καταγγελία αφορούσε στην ηχορύπανση που προκαλείται από το κατάστημα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής. Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εισήγηση της υπηρεσίας ότι ήδη έχει επιβληθεί στο κατάστημα μία δεκαήμερη σφράγιση από 1η έως 11η Αυγούστου, μετά από έλεγχο που διενήργησε εκεί η αστυνομία. Παράλληλα μέσω της καταγγελίας των κατοίκων γινόταν γνωστή η πλήρης ανυπαρξία ηχομόνωσης και η υψηλή ένταση της μουσικής που διατηρείται μέχρι τις 6 το πρωί.

Ο κ. Ιορδανίδης, που παρουσιάστηκε ενώπιων της επιτροπής, παραδέχτηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με την ηχορύπανση, αλλά τόνισε ότι προέβη σε διορθωτικές κινήσεις στο κατάστημά του, ώστε να περιορίσει το φαινόμενο. Ενώπιων της επιτροπής μίλησε και ένας κάτοικος της περιοχής ο κ. Θεοφάνους, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μέχρι πρότινος η μουσική ακούγονταν πολύ έντονα, αλλά πλέον το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Στην πρόταση να γίνει αφαίρεση της παράτασης της άδειας μουσικής για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος του έτους, ο κ. Ιορδανίδης είπε «αν δεν έχω την παράταση δεν υπάρχει λόγος να έχω μαγαζί». Την επιείκεια της Επιτροπής ζήτησε και ο κ. Θεοφάνους λέγοντας «αφήστε τον να δουλέψει και αν προκύψει ξανά το πρόβλημα βλέπουμε». Πέντε μήνες μόλις λειτουργεί το κατάστημα και αυτός ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας προκειμένου να πάρει την απόφασή της η Επιτροπή. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να αφαιρεθεί για ένα μήνα η παράταση της άδειας μουσικής, ώστε εντός αυτού του μήνα ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην καλύτερη ηχομόνωση του καταστήματός του, προκειμένου όταν το νέο έτος επανέλθει με αίτημα ανανέωσης της άδειας μουσικής του αυτή να του δοθεί. Φυσικά του ζητήθηκε να συμμορφωθεί για να αποφύγει στο μέλλον να βρεθεί ξανά ενώπιων της Επιτροπής από καταγγελίες κατοίκων.

ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΗΜΕΡΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ

«Πονοκέφαλο» στην Επιτροπή προκάλεσε η περίπτωση οριστικής αφαίρεσης ή μη της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της καφετέριας Mocca του Γεωργίου Καμαριώτη, που λειτουργεί επί της πλ. Ειρήνης 59. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον όσο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, προέκυψε ζήτημα οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας καταστήματος. Από την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας έγινε γνωστό ότι στο κατάστημα έχουν επιβληθεί τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δεκαήμερης σφράγισης το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από 3 έως 13 Φεβρουαρίου, 20 έως 30 Ιουλίου, 4 έως 14 Αυγούστου και μία ακόμα πιο πρόσφατα και σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να γίνει οριστική αφαίρεση της άδειας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν εμφανώς σε δύσκολη θέση, αφού η απόφασή τους θα σήμανε το οριστικό λουκέτο σε ένα μαγαζί και παράλληλα τον αποκλεισμό του ιδιοκτήτη από τη λήψη νέας άδειας ίδρυσης παρόμοιου καταστήματος επί τριετία. Ο Γιώργος Καμαριώτης ήταν εκεί για να εξηγήσει για ποιο λόγο του επιβάλλονται οι αποφάσεις προσωρινής σφράγισης, προκειμένου να δικαιολογήσει και να αποτρέψει το κλείσιμο του καταστήματός του. Θα ήταν λάθος να τον κλείσουμε οριστικά, ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Χασάν Χασάν και τελικά η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν το μαγαζί να παραμείνει ανοιχτό. «Επιδεικνύουμε επιείκεια, αλλά την επόμενη φορά που θα έρθει η οριστική αφαίρεση, η άδεια θα αφαιρεθεί», είπε ο δήμαρχος παρόντος του ιδιοκτήτη από τον οποίον παράλληλα ζήτησε να κάνει τις όποιες ενέργειες χρειάζεται για να αποτρέψει την ηχορύπανση στο μέλλον και παράλληλα να συμμορφωθεί και να είναι προσεκτικός. Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ως δέσμευση ότι εφόσον το συγκεκριμένο κατάστημα απασχολήσει ξανά την Επιτροπή τότε θα γίνει οριστική αφαίρεση της άδειας.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι έλεγχοι που έγιναν από την αστυνομία για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι με βάση καινούργια διάταξη, είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε πέντε καταστήματα της οδού Βενιζέλου και της πλατείας Ειρήνης. «Ο μόνος λόγος που δεν επιβάλλουμε κυρώσεις είναι γιατί δε μπορούμε», ειπώθηκε πολλάκις από τον πρόεδρο της Επιτροπής. Το γεγονός ότι δε μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις ήταν γνωστό στους δικηγόρους – εκπροσώπους των καταστημάτων που έσπευσαν στην Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι όντως αυτές οι κυρώσεις δε θα επιβληθούν, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού το θέμα ήταν καθαρά τυπικό. Πάντως κοινή διαπίστωση των μελών της Επιτροπής όσον αφορά τη λειτουργία των καφέ στον γνωστό πεζόδρομο ήταν ότι «στην Βενιζέλου έχουν αποθρασυνθεί όλοι…», όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε αγανακτισμένος με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, κυρίως όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, γι’ αυτό άκουσε με δυσπιστία την πρόταση του Στέλιου Γκουντάκου ιδιοκτήτη του καταστήματος Kaffeine να δοθεί στα καφέ χώρος 3 και όχι 2 μέτρων, όπως ισχύει σήμερα, για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, καθώς όπως είπε ο χώρος των 2 μέτρων δεν είναι αρκετός. Η πρόταση σημειωτέον ότι κατατέθηκε ενώπιων της Επιτροπής που εξέταζε τις παραβάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα! Στο εύλογο ερώτημα αν δοθούν τρία μέτρα αυτό θα σημάνει ότι θα σταματήσουν οι παραβάσεις, απάντηση δε δόθηκε…

Σε πέντε περιπτώσεις δεν έγινε επιβολή διοικητικών κυρώσεων και ειδικότερα για το καφέ-μπαρ Bar Is White της Ι. Ράπτης και ΣΙΑ ΟΕ επί της οδού Βενιζέλου 53, καφετέρια-μπαρ Cotton του Χρήστου Αρσενίου επί της οδού Βενιζέλου 38, καφετέρια Kaffeine του Στέλιου Γκουντάκου επί της οδού Βενιζέλου 50, καφενείο Picollo της Φωτεινής Κουγιουμτζόγλου επί της οδού Βενιζέλου 34Α και καφετέρια Away της Μαρίας Ευρυγένη επί της πλ. Ειρήνης 66.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ

Ειδικότερα από τους ιδιοκτήτες των καφέ στη Βενιζέλου και  συγκεκριμένα από όσους ήταν παρόντες, όπως ο Στέλιος Γκουντάκος και ο Χαράλαμπος Καραγκιοζάκης υγειονομικός υπεύθυνος στο Bar Is White, ο δήμαρχος ζήτησε άμεσα να προβούν στην κίτρινη διαγράμμιση για να προσδιορίζεται ο χώρος τραπεζοκαθισμάτων που δικαιούνται. Αυτό θα το πράξουν με δικά τους έξοδα και στη συνέχεια θα καλέσουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία. Στην ίδια πρακτική πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της οδού Βενιζέλου. Διαφορετικά η Επιτροπή διεμήνυσε ότι δε θα δοθούν νέες άδειες για τραπεζοκαθίσματα.

Τέλος έγινε γνωστό από το δήμαρχο ότι θα γίνει πολύ σύντομη μία συνάντηση κυρίων «μετά λόγου τιμής και όχι νόμου», δηλαδή μεταξύ του ίδιου και των ιδιοκτήτων καφέ – μπαρ και όχι των δικηγόρων τους, ώστε πριν «φτάσουμε στα δικαστήρια», να βρεθεί μία λύση για τραπεζοκαθίσματα και ηχορύπανση.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=94793

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top