Θετικός προς τη συνεργασία για την εξεύρεση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ενός από των ιστορικότερων κτιρίων της Κομοτηνής, φάνηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, όταν του τέθηκε το θέμα από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργο Κυμπαρίδη και τον γραμματέα κ. Ιωάννη Κυριαζή την Τρίτη 14 Οκτωβρίου.
Παρόλο που τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στο γραφείο του Υπουργού για το πιο άμεσο και φλέγον θέμα της στελέχωσης του νυν Μεγάρου, η κατάσταση του παλαιού δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό τους, καθώς και η προσπάθεια για την αποκατάστασή του.
Όπως είναι γνωστό το κτίριο χτίστηκε γύρω στο 1870, και χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον Ιούλιο του 1913, από τους Βουλγάρους μέχρι το 1919, και από τη Γαλλική διοίκηση μέχρι την είσοδο του Ελληνικού στρατού στην Κομοτηνή στις 14 Μαΐου του 1920.
Το διοικητήριο μετά τη μικρασιατική καταστροφή μεταφέρθηκε στην Τσανάκλειο Σχολή, και στο Μέγαρο εγκαθίστανται οι δικαστικές αρχές του Εφετείου Θράκης και του Πρωτοδικείου Ροδόπης ως τις αρχές του 2004, όταν και το εφετείο μεταφέρθηκε στο παρακείμενο νέο Δικαστικό Μέγαρο.
Βυθίζεται στην αφάνεια
Όμως από τότε ουσιαστικά το κτίριο έχει αφεθεί στην τύχη του, παραμένοντας κλειστό και εμφανίζοντας πλέον σημαντικές ζημιές τόσο στον εξωτερικό του χώρο, ιδίως στην πίσω πλευρά, όσο και στο εσωτερικό του.
Το ζήτημα της αναπαλαίωσης του Μεγάρου, σημειώνει ο κ. Κυμπαρίδης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, έχοντας μια γενικότερη πνοή και σημαντικότητα για τη Ροδόπη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι το κτίριο είναι ένα από τα σημαντικότερα της πόλης, για αυτό και παλαιότερα είχε προτείνει τα Ελευθέρια της πόλης αν ξεκινούν από εκεί, αφού σημειολογικά έχει να δείξει πάρα πολλά πράγματα.
Άλλωστε η περιοχή στην οποία βρίσκεται, μαζί με την Ταξιαρχία, μπορεί να θεωρηθεί ιστορικό κέντρο της πόλης, έχοντας να καταδείξει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία μας, δημιουργώντας ακόμα ένα τουριστικό πόλο στο κέντρο της πόλης μας.
«Θα είναι ακόμα ένα σημείο της πόλης μας για το οποίο θα μπορούμε όλοι μας να είμαστε περήφανοι και να καταδεικνύουμε με καθαρό τρόπο ότι έχουμε αρχή και τέλος ως άνθρωποι»
Φυσικά το κύριο πρόβλημα αυτές τις εποχές, είναι η χρηματοδότηση, για αυτό και ο υπουργός ρώτησε άμεσα ποιες είναι οι δαπάνες που υφίστανται σε περίπτωση αναπαλαίωσης του δικαστικού μεγάρου, μιας και πρόκειται για ένα λειτουργικό κτίριο, το οποίο θα μπορέσει, όταν ανακαινιστεί, να στεγάσει τις υπηρεσίες του εφετείου.
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Από προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαν αναφερθεί κατά την επίσκεψη, προ διετίας, του υπευθύνου της Θέμιδος Κατασκευαστικής, το κόστος ανέρχεται σε 1,5 με 2 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία σε αυτή την κρίση είναι πρακτικά αδύνατο να εξευρεθούν από ιδίους πόρους.
Για αυτό και γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια νομική φόρμουλα, ώστε να χαρακτηριστεί Μουσείο Δικαιοσύνης, μια λύση που είχε προτείνει ως υφυπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Γιώργος Πεταλωτής.
Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει ο κ Κυμπαρίδης, το κτίριο μπορεί να ενταχθεί και αν χρηματοδοτηθεί στο νέο ΕΣΠΑ. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία, τώρα που θα διατεθούν νέα κονδύλια για την κατασκευή μουσείων, και είδαμε την αναπαλαίωση τόσο της Τσανάκλειου όσο και άλλων κτιρίων, να ακολουθήσουμε το σίγουρο αυτό δρόμο, μια και τα εχέγγυα της αξιοπιστίας μας όσο αφορά την πρόθεση και την πρόταση, είναι πολύ καθαρά» σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο παράγει ιστορία, παράγει πολιτισμό και μπορεί να αποτελέσει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κομοτηνής.
http://www.eleftherovima.gr/society/13849-symmaxia-gia-ti-diasosi-tou-palaioy-dikastikoy-megarou-komotinis-stoxos-i-entaksi-sto-espa-os-mouseio-dikaiosynis
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!