0

Το θέμα της ενίσχυσης με Δικαστές και προσωπικό των Δικαστικών δομών της Ροδόπης, από το Εφετείο μέχρι το ειρηνοδικείο, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης συνοδευόμενος από το γραμματέα του Συλλόγου κ. Ιωάννη Κυριαζή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου φάνηκε θετικός προς τα αιτήματά τους, παρόλα αυτά η ικανοποίησή τους φαίνεται να προσκρούει στη γενικότερη οικονομική δυστοκία που υφίσταται στη χώρα μας, αφού πέρα από τη μετάταξη ενός Δικαστή Πρωτοδικών, που φαίνεται ότι θα προωθηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και ενός Ειρηνοδίκη, παρόλο που το θέμα της μόνιμης ενίσχυσης με Ειρηνοδίκες και Δικαστικούς υπαλλήλους φαίνεται να άπτεται στην ενεργοποίησης της λίστας διοριστέων για τους Ειρηνοδίκες και την προσπάθεια μετάταξης υπαλλήλων στα δικαστήρια της Κομοτηνής.

Ενίσχυση σε Δικαστές

Όπως είναι γνωστό, οι δικηγόροι της Ροδόπης όλη την προηγούμενη εβδομάδα απείχαν από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστές στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να κλειστεί αυτή η συνάντηση με τον Υπουργό.

Κατά τη συνάντηση τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου συζήτησαν με τον Υπουργό τις ελλείψεις σε επίπεδο δικαστών, που επικεντρώνεται σε επίπεδο Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου.

Για το μεν Πρωτοδικείο υπάρχει μια άμεση εξέλιξη, αφού θα υπάρξει μία απόσπαση Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, με το ερώτημα να έχει ήδη διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο ώστε να υλοποιηθεί.

Όσο για το Ειρηνοδικείο, στο οποίο το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού αυτή τη στιγμή μία Ειρηνοδίκης, η οποία μόλις έχει διοριστεί στη θέση, θα πρέπει να καλύψει όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο ώστε να λειτουργήσει στα πλαίσια της νομιμότητας όπως αυτή εκφράζεται από τις σύγχρονες τάσεις για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, για ορθή κρίση, πολύ καλή διαχείριση των υποθέσεων.

Σε πρώτη φάση αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Κυμπαρίδης, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση με απόσπαση Ειρηνοδίκη που θα καλύψει τη μία από τις 2 κενές θέσεις που υφίστανται.

Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόθεση του υπουργού στις επόμενες κρίσεις για τις τοποθετήσεις να ενεργοποιήσει, με αφορμή την τεράστια μεταφορά ύλης στα Ειρηνοδικεία της χώρας, να φέρει στην επιφάνεια τη λίστα με τους Ειρηνοδίκες που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις, ώστε να γίνουν τοποθετήσεις και αύξηση των θέσεων.

«Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσο αφορά τις προσλήψεις και τη στελέχωση» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή προέρχεται από ένα οξύμωρο γεγονός, το ότι η τρόικα, η οποία ήρθε με την δεδηλωμένη πρόθεση να βάλει «τάξη» στ χώρα μας, απαιτεί πολύ σύγχρονη απονομή δικαιοσύνης σε πολύ μικρούς χρόνους, κάτι όμως που δεν μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό, το οποίο όμως δεν επιτρέπει να αυξηθεί.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης σημείωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον Υπουργό, για να επιτευχθεί η ασφάλεια του πολίτη και οι γρήγορες διαδικασίες, όμως όλα αυτά θα πρέπει αν τεθούν σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστεί η όποια δυσκολία στη συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Εκεί εναποθέτουν και όλοι τις ελπίδες τους, πως η απόδειξη των στατιστικών στοιχείων επιβάλλει πλέον την κάλυψη των θέσεων ή και την αύξησή της ώστε να μπορεί αν λειτουργήσει η δικαιοσύνη με ευχέρεια.

Μετατάξεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους

Όσο για το θέμα των δικαστικών υπαλλήλων, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στη διεξαγωγή των δικών, διαπιστώθηκε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 1500 με 2000 κενά οργανικών θέσεων, ενώ στο δικό μας Δικαστικό μέγαρο υπάρχουν 18-19 κενά οργανικών θέσεων.

Βέβαια αν μπορούσαν να καλυφθούν τουλάχιστον τα 10 εξ αυτών, θα μπορούσε να λειτουργήσει το Δικαστικό Μέγαρο με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όμως η τρόικα έχει θέσει απαγόρευση στη χώρα για προσλήψεις.

Έτσι, και με δεδομένο ότι τυχόν αποσπάσεις θα έχουν τα δικα΄τουςιδια΄τιερα προβλήματα, θα δοθεί έμφαση στη μετάταξη υπαλλήλων από υπηρεσίες που πλεονάζουν σε προσωπικό, και ίσως οι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση, να αξιοποιηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Για αυτό και το Υπουργείο προτίθεται να στηρίξει την μετάταξη υπαλλήλων από άλλα υπουργεία, στα οποία είναι υπεράριθμοι, σε υπηρεσίες της Δικαιοσύνης και ειδικότερα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

http://www.eleftherovima.gr/policy/13848-o-men-ypourgos-prothymos-i-de-troika-meriki-kalypsi-kenon-ton-dikaston-stin-komotini

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top