0

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα θρακικά βοσκοτόπια και κοπάδια με την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και για τις αποζημιώσεις. Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρη Κουκουλόπουλου, με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι φανερά ενοχλημένοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί, απηύθυναν ερωτήσεις στον υπουργό, αναζητώντας λύσεις και απαντήσεις.

Οι αναφορές του Υπουργού κινήθηκαν σε γενικά πλαίσια  τονίζοντας δράσεις στήριξης της αγροτοκτηνοτροφίας του Έβρου, μέσα από την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό, αλλά και από την εκπόνηση ειδικού προγράμματος ανασύστασης της κτηνοτροφίας. Επίσης, ανακοίνωσε την έλευση κλιμακίου της ΕΕ στις 11 Νοεμβρίου, προκειμένου να προωθηθεί το χρόνιο αίτημα λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.

10 μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

Την επόμενη μέρα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής ανέφερε τα 10 μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά είπε:

Για την κτηνοτροφία που εστιάζεται το ενδιαφέρον σας ειδικότερα στον καταρροϊκό πυρετό, θέλω να μνημονεύσω 10 σημεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από αδιαφορία.

1ον.Η κτηνοτροφία είναι ο μεγάλος  κερδισμένος της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από την 1.1.2015.

2ον. Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από την 1.1. 2015 δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Και όπως έχω πει εάν χρειαστεί θα γίνει και συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

3ον. Η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι η πρώτη προτεραιότητα και έχουμε αποτελέσματα.

4ον. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που με το νόμο 4235 που έχουμε θεσμοθετήσει προχωρά κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1.1.2015 ξεκινάει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο

5ον. Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

6ον.Τ α σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις περιφέρειες γιατί κακοφορμίζουν 3-3,5 χρόνια στις κεντρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι κτηνοτρόφοι.

7ον. Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, τέλη Οκτωβρίου ο οδικός χάρτης για να κλείσουν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα για καταλογισμούς που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους.

8ον. Διυπουργική Επιτροπή ασχολείται -μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών  και των παράλογων προστίμων που αφορούν κτηνοτρόφους.

9ον.Φέτος δίνεται εξισωτική αποζημίωση δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014.

10ον. Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι  ενισχυμένος σχεδόν κατά 50%  το 2015 σε σχέση με το 2014 και δεύτερον ο κωδικός αυτός  έχει ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατ. ευρώ, εξ ου και ξεκίνησε και το πρώτο κύμα αποζημιώσεων και συνεχίζεται σε όλους τους κτηνοτρόφους.

Αν όλα αυτά συνιστούν αδιαφορία ή μιλάτε άλλη γλώσσα ή καταλαβαίνουμε διαφορετικά την ίδια γλώσσα.

http://www.methorios.gr/online/?p=9119

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top