0

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αντιμετώπιση της αυξημένης εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο. Στο ίδιο έργο θεατές και οι κάτοικοι του Έβρου, βιώνοντας πλημμύρες δύο φορές τον χρόνο και βλέποντας περιουσίες και σοδειές να καταστρέφονται. Οι υπηρεσίες έχουν οργανωθεί αρκετά καλά προκειμένου να αντιμετωπίζουν κάθε πλημμύρα, αλλά ο Νομός εδώ και δεκαετίες υστερεί στην πρόληψη. Έτσι, λοιπόν, για άλλη μία χρονιά, επετειακά, με τις πρώτες δυνατές βροχές και την υπερχείλιση των υδάτων στις γειτονικές χώρες, τα νερά των ποταμών τη Δευτέρα, άρχισαν να αγγίζουν τα όρια του συναγερμού.

Ωστόσο, ανοδική αλλά με σταθερό και ελεγχόμενο ρυθμό, είναι η πορεία των υδάτων, σύμφωνα με τη μέτρηση της Τετάρτης. Έτσι, η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρίσκεται σταθερά στα 5,99 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ. (μετρήσεις στις 13:00).

Επίσης, σημειώνεται μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού από τα 1.000 m3/sec στα 912 m3/sec, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα. Ενθαρρυντικό κρίνεται και το γεγονός ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας ο όγκος και η ταχύτητα του νερού είναι στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της κρίσης. Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει ρίξει το βάρος κυρίως στο Ορμένιο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Για το θέμα των πλημμυρών, την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου στο Διδυμότειχο προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριου Πέτροβιτς. Ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν τα θυροφράγματα στο Πύθιο εάν κι εφόσον η στάθμη των υδάτων στο σημείο φτάσει τα 6,05 μ. προκειμένου να υπάρξει τεχνητή ελεγχόμενη εκτόνωση του φαινομένου, για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές από τις υψηλές πιέσεις που ασκούνται στα αναχώματα.

Ήδη την Τρίτη τα νερά του Έβρου υπερέβησαν υπερβλητό ανάχωμα στο Αμόριο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 800 στρέμματα, (400 χέρσα και 400 καλλιεργήσιμα), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Πραγγί όπου τα νερά κατέκλυσαν έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς τόνισε ότι κύριο μέλημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των περιουσιών τους. Προανήγγειλε δε τρείς πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα:

«Να γίνουν μελέτες για την κατασκευή υπερχειλιστών σε συγκεκριμένα σημεία των αναχωμάτων που θα συναποφασιστούν με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνεται ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων.

Να επαναλειτουργήσει το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, χάρη στο οποίο υπήρχε άμεση συνεργασία των Νομαρχών Χασκόβου, Αδριανούπολης και Έβρου (πλέον Π.Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Έβρου) για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις τρείς όμορες περιοχές

Να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος της ΕΥΔΕ Έβρου (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του) , η οποία συστάθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και ουδέποτε λειτούργησε εύρυθμα, ενώ από σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014, αναλαμβάνει (με προσωπικό 3 άτομα) τη συνολική διαχείριση του ποταμού Έβρου».

Όσον αφορά το θέμα της ΕΥΔΕ σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Παυλίδη συγκαλείται σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Ευστράτιο Σιμόπουλο.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Έκτακτη οδηγία εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, εφιστώντας την προσοχή γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, κυνηγών καθώς και οποιουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου. Συγκεκριμένα, ζητείται, μεταξύ άλλων, να μην πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τα αναχώματα αυτού, να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και άλλα εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στη ζώνη ευθύνη τους για τη λήψη προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια – αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.). Επίσης, ζητείται από τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές κοντά στον ποταμό να τις επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να είναι σε επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διακοπή δρομολογίων στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Δίκαια

Διεκόπησαν μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια με το τραίνο στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Δίκαια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη βροχόπτωση στον νομό Έβρου. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που κινούνται από και προς τα Δίκαια θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής. Συνεργεία βρίσκονται ήδη στα σημεία που παρουσιάζονται τα προβλήματα και εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

http://www.methorios.gr/online/?p=9125

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top