0

Κόσμημα της Καβάλας, τόπος ιερός, αφιέρωμα στην πόλη που γέννησε το καπνεμπόριο, τρανή απόδειξη μακραίωνης συνύπαρξης των λαών. Το Ιμαρέτ είναι το κατ' εξοχήν αναγνωρίσιμο κτήριο στην πόλη της Καβάλας, μια πανέμορφη πινελιά στο συγκλονιστικό κάδρο του συνοικισμού της Παναγίας, που φαίνεται να έχει και τη σφραγίδα του γενίτσαρου βεζίρη Ιμπραήμ απ' την Πάργα.

Το μουσουλμανικό μνημείο φέτος κλείνει δέκα χρόνια ως ξενοδοχειακός χώρος. Είναι το μνημείο που η ανακαίνισή του κόστισε περισσότερο από κάθε άλλο του είδους. Το κτήριο, που ιδρύθηκε ως ιεροδιδασκαλείο, χρωστά την ανέγερσή του στον εκσυγχρονιστή ηγέτη, Μοχάμετ Αλι, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1769 στην Καβάλα κι υπήρξε ιδρυτής του αιγυπτιακού κράτους. Σε μικρή απόσταση απ' το πατρικό σπίτι του Μοχάμετ Αλι, που διατηρείται μέχρι σήμερα ως μουσείο, χτίστηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας το Ιμαρέτ το 1819.

Σήμερα είναι ξενοδοχείο-μπουτίκ με 16 δωμάτια και 10 σουίτες.

Δημιουργήθηκε με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική του κτηρίου, ακολουθώντας τις υποδείξεις των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την επιμονή των ενοικιαστών της καβαλιώτικης οικογένειας Μισσιριάν-Τζούμα, που θέλησε να ισορροπήσει τους ρόλους μνημείου-ξενοδοχείου, χωρίς να είναι εις βάρος του ιστορικού κτίσματος.

Η ανακαίνιση κόστισε γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ και το κτήριο από σχεδόν ερείπιο με στέγαστρα έτοιμα να πέσουν, τοίχους με προβλήματα, διαλυμένα παράθυρα, έγινε στην κυριολεξία κουκλί, φέρνοντας πίσω την αίγλη αλλοτινών εποχών αλλά και τη ζωντάνια σ' ένα χώρο που όταν έληξε η χρήση του ως ιεροδιδασκαλείου ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Η ανακαίνισή του κράτησε τρία χρόνια, απ' το 2001 έως το 2004.

Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες που είχαν ν' αντιμετωπίσουν οι νέοι ενοικιαστές ήταν τα πολύ μικρά δωμάτια, οι δεκάδες πόρτες που δεν είχαν τις ίδιες διαστάσεις, το ζήτημα των υφασμάτων. Τελικά ενώθηκαν δωμάτια, φτιάχτηκαν οι πόρτες πάνω στις παλαιές διαστάσεις, ενώ αναζητήθηκαν υφάσματα, με υλικά παρόμοια μ' αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Υπήρξαν επίσης άπειρες κατασκευαστικές δυσκολίες για την υπογειοποίηση καλωδίων και αγωγών.

Παρ' ότι υπήρξε μια μικρή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, το κόστος ανακαίνισης ξεπεράστηκε κατά πολύ. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη χρήση των χώρων, εφ' όσον υπήρξε δυνατότητα να είναι παρόμοια με το παρελθόν.

Οι παραδοσιακοί ισλαμικοί εσωτερικοί κήποι αναδημιουργήθηκαν, λουλούδια φυτεύτηκαν και σε συνδυασμό με το χαμάμ των περίπου 90 τ.μ. εξακολουθούν να είναι ένας παράδεισος ηρεμίας και χαλάρωσης. Καθώς τα δωμάτια δεν διέθεταν μπάνια, η ένταξή τους έγινε κυρίως σε σημεία με λειτουργικά κενά.

Ο συνεδριακός χώρος προέκυψε απ' τα δωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους, όπου στεγαζόταν η διοίκηση του ιεροδιδασκαλείου. Πρόκειται για κτήριο που χτίστηκε το 1864, δηλαδή αρκετά αργότερα από το αρχικό, προκειμένου να στεγάσει τις επιπλέον διοικητικές δραστηριότητες. Σήμερα επιχειρείται να λειτουργήσει ως εστία πολιτισμού -λόγου και τέχνης- αλλά και ως εργαστήρι ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Απ' τη σύγχρονη θεματολογία που «ντύνει» το Ιμαρέτ, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι γκραβούρες και τα αντίγραφα έργων του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά και κείμενα και γελοιογραφίες που αφορούν στην κριτική που δέχτηκε στην εποχή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και βιβλία που αναφέρονται στο Ισλάμ, την πόλη της Καβάλας και το καπνεμπόριο, που καθόρισε εν πολλοίς τη σύγχρονη φυσιογνωμία της.

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=452202

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top