0

Την 4η Μαρτίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Νομού Ξάνθης «ο Γέρος του Μωριά» διοργάνωσε εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 120 ετών από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Πελοποννήσιοι Μακεδονομάχοι».

Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Ν. Ξάνθης είναι ο κ. Αθανάσιος Καρλής, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε μια κατάμεστη από περίπου 120 άτομα αίθουσα οι εξαίρετοι ομιλητές, Δρ. Γεώργιος Γκοβέσης, κα Νικολέττα Κουτσομιχάλη και π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης (Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου), παρουσίασαν με αναλυτικό και γλαφυρό τρόπο τις ρίζες και τα αίτια του Μακεδονικού Αγώνα, τη σημασία του για το Ελληνικό Έθνος και τη συμβολή των εκ Πελοποννήσου οπλαρχηγών και οπλιτών. Ιδιαίτερα συγκινητική και ενημερωτική ήταν η παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος αφού συνεχάρη τους ομιλητές, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες που αφορούσαν τον Μακεδονικό Αγώνα και το ζήτημα της Μακεδονίας γενικότερα.


Ο Δρ. Γεώργιος Γκοβέσης αναφέρθηκε στις ρίζες και τα αίτια του Μακεδονικού Αγώνα με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870 και στην αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην τεράστια συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Μακεδονικό Αγώνα, στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που δημιούργησε έστω και προσωρινά τη Μεγάλη Βουλγαρία το Μάρτιο του 1878 και στην αναθεώρηση της τον Ιούλιο του 1878 με τη συνθήκη του Βερολίνου που δημιούργησε τη Βουλγαρία και την αυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία και τέλος στην πραξικοπηματική προσάρτηση της τελευταίας από τη Βουλγαρία το 1885.

Περισσότερα:

https://fosfanariou.gr/index.php/2024/03/16/ekdilosi-stin-xanthi-gia-ton-makedoniko-agona/





Η παρουσία του Συλλόγου Πελοποννησίων Ξάνθης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024:


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top